Predstavljamo Umjetničku školu Miroslav Magdalenić Čakovec

Mnoštvo talentiranih glazbenika i baletana proizašlo je iz popularne Umjetničke škole Miroslav Magdalenić koja u Čakovcu djeluje od 1946. godine.

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec trenutno djeluje na pet lokacija i to u Čakovcu (dvije lokacije), Prelogu, Murskom Središću i Donjem Kraljevcu, a odgojno obrazovni programi dostupni su polaznicima s cijelog područja Međimurja.

Škola nudi mogućnost pohađanja različitih programa Osnovnu glazbenu školu, Osnovnu školu klasičnog baleta, Predškolske i početničke glazbene i baletne programe i razne umjetničke radionice. Svi objekti su u vrlo dobrom stanju te se o eventualnim potrebama održavanja i poboljšanja standarda redovito vodi računa. 

Nastava u Umjetničkoj školi Čakovec 

Nastava se odvija na deset solističkih instrumenata, dva teorijska predmeta i skupnog muziciranja koji uključuje puhački orkestar, ansambl harmonika, gitara, tambura, limenih puhača, drvenih puhača, tri komorna zbora i veliki dječji zbor. 

Škola je u suradnji s Hrvatskim društvom gudačkih pedagoga i pod pokroviteljstvom Grada Čakovca domaćin i organizator bienalnog eminentnog Međunarodnog gudačkog natjecanja Rudolf Matz, održavaju se produkcije klasa i odjela, koncerti škole, a uz veliku podršku osnivača – Grada Čakovca učenici i djelatnici škole aktivno sudjeluju u kulturnom, glazbenom i javnom životu Grada i Županije. Učenici škole redovito sudjeluju na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanja gdje osvajaju izuzetno vrijedne i visoke nagrade, a glazbeni pedagozi permanentno rade na svom stručnom usavršavanju kako bi savjesno i odgovorno njegovali talente i vještine mladih glazbenika, a time i postigli zavidne rezultate. 

Redovni programi Umjetničke škole: 

Osnovna glazbena škola u trajanju od 6 godina: 11 temeljnih predmeta/instrumenata klavir, harmonika, violina, viola, tambure, gitara, flauta, klarinet, saksofon, truba, trombon, tuba, dva teorijska predmeta solfeggio, teorija glazbe i skupno muziciranje u koje se ubraja komorna glazba ansambli različitih grupa instrumenata, dječji zborovi i puhački orkestar.

Osnovna škola klasičnog baleta u trajanju od 4 godine: predmeti škole klasičnog baleta, klasični balet, povijesni plesovi i karakterni plesovi, klavir i solfeggio.

Predškolski i početnički programi:

Predškolski i početnički glazbeni program podijeljen u 3 stupnja: Glazbeni vrtić za djecu od 5 do 7 godina starosti, Mala glazbena škola za djecu od 6 do 8 godina starosti i Početnički solfeggio za djecu od 7 do 9 godina starosti. 

Predškolski i početnički program klasičnog baleta podijeljen u 4 stupnja: Baletna predškola za djecu od 5 do 7 godina starosti, Mala baletna škola 1 za djecu od 7 do 8 godina starosti, Mala baletna škola 2 za djecu od 8 do 9 godina starosti i Početnički klasični balet za djecu od 9 do 10 godina starosti.

Uvodna riječ ravnateljice Senke Bašek Šamec

Iz okrilja škole izašao je velik broj glazbenih i plesnih pedagoga, izvođača, solista, članova ansambala i orkestara, koji svoje umjetničke početke zahvaljuju upravo ovoj školi. Nastavljajući svoje srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje, stječući zvanja i visoke titule, odgajajući nove naraštaje glazbenika u našoj i drugim školama, bivši učenici svjedoče o kontinuitetu glazbenog i plesnog obrazovanja, kvaliteti rada i predanosti glazbenih i plesnih pedagoga – članova kolektiva naše škole.

Trenutno brojimo 33 zaposlena, od toga 29 učitelja, tajnicu, voditeljicu računovodstva, spremačicu i mene kao ravnateljicu. Ukupno je  26 zaposlenih sa završenom visokom stručnom spremom, četiri s višom i tri osobe sa srednjom stručnom spremom. Škola ima jednog profesora savjetnika, jednog učitelja u postupku za izbor u zvanje profesora mentora i jednog učitelja pripravnika. Prema radnom stažu zaposlenih, za kolektiv Škole se može reći da se ubraja u „mlađe“ kolektive što ne umanjuje stručnost zaposlenika. 

Škola nudi raznovrsnost redovnih programa, stupnjevanu pripremu za redovne programe, a prema potrebi i dodatne umjetničke programe. Redovni programi održavaju se prema Nastavnom planu i programu za osnovne glazbene i plesne škole, a Predškolski i početnički programi razrađeni su kao priprema učenika za redovne programe. Umjetničke radionice osmišljene su za učenike koji nemaju potrebu pohađati cjelovite glazbene i plesne programe, već ciljano žele usvojiti osnove samo određenog dijela znanja.

Natalija Bračko, prof. pročelnica Teorijskog odjela: 

Jedan od  predmeta na teorijskom odjelu je solfeggio. Solfeggio, kao i učenje instrumenata, zahtijeva od učenika dug proces učenja i svladavanja vještina.

Solfeggio nije ništa drugo nego stjecanje glazbene pismenosti dok samo znanje solfeggia možemo promatrati kao proces učenja glazbenog jezika. Naime, poznato nam je koliko vremena nam je potrebno da savladamo bilo koji jezik, a glazba upravo funkcionira i uči se na isti način kao jezik. Da bi razumjeli glazbenu strukturu, bili u stanju zapisati notama nešto što smo čuli ili zapisati samostalno stvorenu glazbu, a s druge strane zapisanu glazbu mogli otpjevati, potrebno je savladati sve elemente koji se uče na nastavi solfeggia. Solfeggio je jedan od najljepših jezika koji možemo naučiti.

 

Daniel Mario Novak, prof. pročelnik Klavirskog odjela:

Klavirski odjel najveći je odjel Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec koji je ujedno i najstariji odjel te djeluje od samog osnutka Škole. Učitelji klavirskog odjela nesebično prenose svoje znanje te njihovi učenici redovito odlaze na natjecanja i osvajaju nagrade, u čemu ih nije zaustavila niti vrlo teška školska godina 2020./2021. Rad klavirskog odjela redovito se prezentira na produkcijama i koncertima Umjetničke škole, kao i na smotrama, seminarima i festivalima u drugim institucijama. Potrebno je spomenuti kako Klavirski odjel, osim u Čakovcu, djeluje i na Područnim odjelima škole – u Murskom Središću i Prelogu. Mnogi uspješni pijanisti, teoretičari i dirigenti potekli su iz Klavirskog odjela Škole, a mnogi bivši učenici trenutno su studenti na Muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Marko Žerjav, prof. savjetnik pročelnik Odjela žičanih instrumenata: 

Na Odjelu za žičane instrumente trenutno predaje šestero učitelja – tri učitelja gitare, dvije učiteljice violine i jedan učitelj tambura. Od ove školske godine uvodimo i novi instrument – violu. Nastava se, kao i na svim ostalim instrumentima odvija individualno – jedan na jedan, a uz to, na gitari i tamburama održava se i nastava komorne glazbe. Komorna se glazba, ovisno o broju učenika određene školske godine, odvija u manjim (dva do četiri učenika) ili većim sastavima (pet do dvanaest učenika). Žičani instrumenti uvijek su bili posebno privlačni i popularni, zbog čega svake godine bilježimo rast broja učenika. Brojni naši učenici nastavljaju glazbeno školovanje u srednjoj školi i na akademiji.

Vjeran Vidović, prof. pročelnik Puhačko – harmonikaškog odjela:

Ovaj odjel je združeni odjel te ga čine dvije grupe instrumenata – harmonika koja pripada instrumentima s tipkama te puhački instrumenti: flauta, klarinet, saksofon (drveni) i truba, trombon i tuba (limeni). Odjel trenutno čine sedmero nastavnika te oko 90 učenika. Sva nastava organizirana je u matičnoj školi u Čakovcu, a klarinet, saksofon, truba, trombon i tuba mogu se pohađati također i u Donjem Kraljevcu. Jedno od najljepših iskustava za mlade glazbenike su produkcije i koncerti koji se održavaju tijekom cijele školske godine, a od trećeg razreda učenici pohađaju i skupno muziciranje, kako u manjim komornim sastavima tako i u velikom orkestru što ih posebno veseli.

Mateja Božić, plesač klasičnog baleta, pročelnica Odjela klasičnog baleta

Prednosti klasičnog baleta poput pravilnog držanja, izduženih mišića, povoljnog utjecaja na koncentraciju i koordinaciju su nepobitne, a klasično plesno obrazovanje svakom će djetetu pružiti izvanrednu podlogu za daljnji razvoj. Nastava Klasičnog baleta kao jednog od obaveznih predmeta Škole klasičnog baleta može se okarakterizirati kao sustav plesnog obrazovanja koji kvantitativno i kvalitativno sadrži sve potrebne elemente za nadogradnju mladih plesača. U Osnovnoj baletnoj školi učenici sudjeluju na raznim baletnim natjecanjima, plesnim susretima i plesokazima te redovito nastupaju i na školskim koncertima i produkcijama.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE