POZIV ZA PRIJAVU na hodočašće u Bečki Novigrad 2019

hodocasce

Povijesne udruge Družba Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Čakovcu, Zrinska garda Čakovec i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu pozivaju sve zainteresirane za organizirani odlazak na hodočašće u Bečki Novigrad. Poziv prenosimo u cijelosti:

Proteklo je 348 godina od 30. travnja 1671., kada su, nakon što su prijevarom namamljeni u Beč, zatočeni i utamničeni, nezakonito optuženi i osuđeni, tragično i mučki pogubljeni hrvatski mučenici, grof Petar Zrinski, hrvatski  ban i pjesnik, i markiz Fran Krsto Frankopan, kapetan ogulinski i pjesnik. Ubijeni su jer su se borili za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Njima na čast i vječnu slavu dan njihove mučeničke smrti danas u slobodnoj Republici Hrvatskoj objedinjeno obilježavamo kao Spomendan RH na Zrinske i Frankopane i slavimo Dan Međimurske županije. Već više od petnaest godina povijesne udruge Družba Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Čakovcu, Zrinska garda Čakovec i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, uz pomoć Međimurske županije, Veleposlanstva RH u Beču i pod pokroviteljstvom međimurskog župana, organiziramo Hodočašća u Bečki Novigrad.

Organizacijski odbor poziva članove spomenutih udruga i sve zainteresirane građane na jednodnevno hodočašće  koje organiziramo U NEDJELJU 28. TRAVNJA 2019. GODINE POD GESLOM “NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO“ SA SLJEDEĆIM PROTOKOLOM I PROGRAMOM:

4;45 –  5;00   – Okupljanje na parkiralištu Park Rudolfa Kropeka u Čakovcu. Osobni automobili mogu se ostaviti na  arkiralištu cijeli dan do povratka, jer se u nedjelju ne naplaćuje.

5;00 –   9;30  – Polazak i vožnja do Bečkog Novigrada (30 min odmor oko sredine puta)

9;30 – 10;00  – Okupljanje na parkiralištu Gradskog groblja, Städt. Friedhof, Wiener Straβe, Wiener Neustadt

– Formiranje i redoslijed svečane povorke: gardisti Zrinske garde Čakovec, hrvatske povijesne postrojbe i udruge, članice i članovi Hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga i društava (HKUU-a) i Ogranaka Seljačke sloge (OSS-e) u hrvatskim narodnim nošnjama – nositelji vijenaca i svijeća s hrvatskom trobojnicom i grbom, vojni atašei, visoki čelnici iz RH i Veleposlanstva u Beču, zmajska braća i gosti,svećenici, članovi Pjevačkog zbora Župe Šenkovec i ostali hodočasnici…

KOMEMORACIJE ĆE SE ODRŽATI NA TRI LOKACIJE sa sljedećim redoslijedom: polaganje vijenaca i zapaljenih svijeća, molitva, sat povijesti / prigodni govori, fotografiranje:

10;00 – 10;45   1. NA GRADSKOM GROBLJU – odlazak svečane hodočasničke povorke na mjesto trećeg ukopa gdje su hrvatski mučenici počivali do 1919.  kada su posmrtni ostaci preneseni u kriptu Katedrale u Zagrebu

10;45 – 11;00  – Povratak u autobuse, prijevoz i pješački prolazak kroz park do sajmišnog zida

11;15 – 11;45  – 2. BLIZU MJESTA POGUBLJENJA – kod ostatka nekadašnjeg sajmišnog zida na kojem su  tri spomen-ploče

11,45 – 12;00  – Formiranje i mimohod hodočasničke povorke gradom do Trga kod Gradske Katedrale (Wiener Neustädter Dom, Domplatz 1)

12;00 – 12;30  3. NA MJESTU PRVOG UKOPA KOD NADGROBNE PLOČE ugrađene u zid južnog pročelja

Katedrale (na toj lokaciji bilo je groblje, a na tlu ispod nadgrobne ploče mjesto prvog ukopa

12;30 – 13;30  – SVETA MISA ZADUŠNICA za Zrinskoga i Frankopana u Katedrali Wiener Neustädter Dom, Domplatz 1

13;30 – 15;00  – Slobodno vrijeme za razgledavanje grada i odmor (u radijusu 500 metara od Katedrale).

15;00 – 21;00  – Okupljanje na parkiralištu autobusa, polazak i vožnja do Čakovca (30 min odmor oko sredine puta).

Prijave (prezime i ime, adresu prebivališta i broj telefona ili mobitela) molimo poslati na mob: 0921619835 ili e-adresu:  [email protected] najkasnije do ponedjeljka 24. travnja 2019. godine. Hodočasnici na put trebaju ponijeti sendviče, piće i obvezatno važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu poslije 1. siječnja 2003. godine. Trošak prijevoza autobusima plaća Međimurska županija.

Ostavi komentar