Povijesni kalendar: prije 3 godine preminula omiljena Teta Liza

Teta Liza Elizabeta Toplek
Elizabeta Toplek, Foto: Općina Donja Dubrava

Na današnji dan, 12. kolovoza prije 3 godine preminula je Elizabeta Toplek, poznata hrvatska pjevačica međimurskih popevki.

Teta Liza je bila legenda međimurske glazbe, etno pjevačica i čuvarica tradicionalne međimurske popevke.

Rođena u Donjoj Dubravi 16. studenog 1924. godine, zbog narušenog zdravlja na kraju svojeg života, boravila je u Domu za starije i nemoćne osobe Mesmar u Prelogu gdje je i preminula 12. kolovoza 2017. godine.

Skromna i omiljena do kraja svojeg života, nastupala je kad je mogla.

Godine 2010. dodijeljene su joj dvije diskografske nagrade Porin: za najbolju folklornu pjesmu (Lepo nam je vu jeseni) i najbolju izvedbu folkolrne glazbe (pjesma Meni mama tak velje).

Godine 1999. izdala je CD pod nazivom Moje Međimurje, a 2007. CD Teta Liza i Lado. Dvije godine kasnije izašao je i treći CD, Teta Liza i Tonček.

Službenu biografiju Tete Lize, za njezin 80. rođendan, objavio je Siniša Golub u kojoj su fotografije iz privatne arhive Tete Lize.

Međimurska popevka predstavlja vrstu tradicijske pučke pjesme iz Međimurja. Najstariji čuvani zapisi potječu iz 16. stoljeća.

Godine 2013. međimurska popevka je uvrštena u registar hrvatskih kulturnih dobara, a 2018. proglašena je nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

Velika samouka umjetnica, čuvarica međimurske narodne baštine, svojom pjesmom i radom je dala veliki značaj glazbenom izričaju svoga zavičaja.

Teta Liza je popularizirala međimursku popevku na nacionalnoj razini, a za nju je rekla kako joj je istodobno i lijepa i tužna, njoj najljepša na svijetu.

Ostavi komentar