Potpisani ugovori za bespovratni novac za aglomeracije D. Dubrava i M. Središće

aglomeracija Donja Dubrava

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisao je, u srijedu 11. listopada, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta aglomeracije Donja Dubrava.

Ukupna vrijednost projekta je 236.350.812 kuna, a vrijednost potpisanog ugovora za bespovratna sredstva iznosi 135.652.414 kuna.

Gradonačelnik Kolarek je istakao: „I ovaj projekt će podići kvalitetu života u Gradu Prelogu. Biti ćemo veliko gradilište sljedećih godina, ne samo zbog izgradnje kanalizacije, već i zbog svih ostalih projekata koji se provode u Prelogu. Radimo, ne pričamo. Naselje Čehovec recimo ovih dana poprima sasvim drugačiji izgled. Pred nama je završetak i otvorenje Čehovca kroz nekoliko dana, 26. listopada 2017. u poslijepodnevnim satima“.

Ugovor su, uz gradonačelnika Kolareka potpisali načelnici i predstavnici općina Donja Dubrava, Kotoriba, Donji Vidovec, Sveta Marija te direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak.

Inače, u prostorima Hrvatskih voda, potpisani su ugovori o dodjeli o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju šest vodnokomunalnih infrastrukturnih projekata. Riječ je o projektima Varaždin, Varaždinske Toplice, Donja Dubrava, Mursko Središće, Rugvica – Dugo Selo i Jastrebarsko. Ugovore su potpisali i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Projekt aglomeracije Mursko Središće potpisao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te predstavnici općina Vratišinec, Sveti Martin na Muri i Selnica. Uz međimurske gradonačelnike i načelnike potpisivanju ugovora nazočili su i međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

Ukupna vrijednost svih šest projekata iznosi 1,7 milijardi kuna, a sufinancirat će se EU sredstvima kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2017.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je kako je sukladno EU Direktivi o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda definirana obaveza izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u 281 aglomeraciji. Važno je napomenuti da su svih 47 aglomeracija čiji je rok za usklađenje kraj 2018. godine u provedbi ili visokom stupnju pripreme. Za realizaciju tih projekata na raspolaganju su značajna sredstva. Kroz Operativni program konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020. dostupno je gotovo 8 milijardi kuna za sufinanciranje vodnokomunalnih infrastrukturnih projekata. Ministar je čestitao svim potpisnicima ugovora zaželjevši im što bržu i kvalitetniju realizaciju projekata. Naglasio je kako se u vodnom sektoru mogu i moraju učiniti još značajniji iskoraci navevši kako je u ovom trenutku 86% građana priključeno na sustav vodoopskrbe, njih 46% na sustav odvodnje, te je uz daljnja ulaganja u projekte javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda potrebno raditi i na projektima kojima će se smanjiti gubici vode u sustavu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je naveo kako je vrijednost projekata za koje su danas potpisani ugovori velika u tehničkom i ljudskom smislu te kako su posebno važni za građane koji će zahvaljujući njima biti priključeni na sustav. – Ovim projektima je planirana izgradnja 6 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, oko 550 km mreže odvodnje i preko 200 crpnih stanica čime će se omogućiti priključenje na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za dodatnih gotovo 73.500 stanovnika – rekao je direktor Đuroković.

Projektom aglomeracije Donja Dubrava predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec) te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba). Također je predviđena izgradnja centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području Donje Dubrave. Sastavni dio cjelokupnog projekta je i nabava vozila za održavanje sustava odvodnje. Projektom je obuhvaćeno i vršenje stručnog nadzora nad izgradnjom sustava odvodnje, kao i nad izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te komponenta upravljanja cjelokupnim projektom i komponenta koja obuhvaća aktivnosti na promidžbi i vidljivosti tijekom trajanja projekta. Sveukupno je predviđena izgradnja cca. 65 kilometara gravitacijskih cjevovoda, više od 16 kilometara tlačnih cjevovoda, 34 precrpne stanice i kišno retencijski bazen volumena 400 m3.

Izvor i foto: Grad Prelog

Ostavi komentar