Policija provela akciju “Suzbijanje rizičnih ponašanja mladih”

Povodom početka nove školske godine na području Međimurske županije, odnosno tijekom mjeseca rujna 2019. godine, policijski službenici Policijske uprave međimurske u suradnji s drugim nadležnim službama proveli su pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika. Spomenuti čimbenici generiraju delinkventna ponašanja s višestruko štetnim posljedicama. Provođenjem ovih aktivnosti nastojalo se smanjiti kažnjiva i neprihvatljiva ponašanja mladih te ih usmjeriti pozitivnim i društveno prihvatljivim ponašanjima i vrijednostima, kazao je na redovnoj konferenciji za medije Mladen Zadravec policijski službenik Odsjeka za javni red pri Službi policije Policijske uprave međimurske.

Tijekom provođenja pojačanih preventivno-represivnih mjera i radnji utvrđeno je 11 prekršaja nezakonitih ponašanja maloljetnih osoba od čega dva prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga,četiri prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama ipet prekršaja iz Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava (prelaženje željezničke pruge van predviđenog prijelaza). Također, u blizini odgojno-obrazovnih ustanova evidentirana su dva kaznena djela krađe, na štetu maloljetnih osoba.

Nadalje, u gradovima Čakovcu, Prelogu  i Murskom Središću  te u naseljima Šenkovec, Štefanec, Podturen i Kotoriba, uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, policijski službenici postupali su u cilju prevencije asocijalnog ponašanja mladih. Tom prilikom posjetiteljima su predstavljene preventivne aktivnosti iz preventivnih akcija „Sajam sigurnosti i prevencije“; preventivni projekti “Zajedno do veće sigurnosti“ i “Poštujte naše znakove“. Također, u Prelogu i Donjem Kraljevcu održani su info punktovi vezani uz štetnost utjecaja alkohola, u sklopu preventivne akcije “Ispravno odluči“.

S ciljem poboljšanja sigurnosti svih polaznika odgojno-obrazovnih ustanova pojačano se nadziralo poštivanje prometnih propisa sudionika u cestovnom prometu prilikom dolaska i odlaska djece u školu, posebice vozača motornih vozila, tijekom čega je utvrđeno 10 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
U 58 osnovnih škola Međimurske županije provedena je preventivna akcija “Poštujte naše znakove“ u vidu predavanja učenicima prvoškolaca (1180 učenika) s osvrtom na sigurno i pravilno sudjelovanje u prometu. Za 270 učenika prvih razreda na čakovečkom Trgu Republike, policijski službenici Policijski uprave međimurske i službenici Autokluba Čakovec na posebno izrađenom pješačkom poligonu prezentirali su sigurno kretanje prometnicama i učili o opasnostima kretanja u prometu.

Povodom Europskog dana bez poginulih u prometu, u centru grada Čakovca policijski službenici dijelili su građanima prigodne naljepnice (“stickere“) s logotipom projekta „Edward“ (partner u projektu Grad Čakovec). Simboličnim znakom “nula” poslan je apel neka dan doista i bude s nula poginulih u prometu. U akciju i dijeljenje promotivnih naljepnica uključili su se  „stand up“ komičar Zlatko Nedeljko-Pepsi s Gitom Kavran te volonteri iz Gospodarske škole.

Spomenute pojačane aktivnosti  provoditi će se tijekom cijele školske godine, istaknuo je Zadravec i apelirao na roditelje da i sami upute  svoju djecu na to da pješaci imaju zakonsku obvezu kretanja po nogostupu. Stoga, ako se pješice krećete u naseljima gdje nogostup ne postoji ili postoji, ali ga iz nekog razloga ne možete koristiti možete se kretati kolnikom. U tom slučaju krećite se što bliže rubu kolnika, jedan iza drugoga kako ne bi ometali ili sprječavali ostatak prometa. Ukoliko se krećete kolnikom izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika u smjeru kojim se kreću vozila. Ako se krećete kolnikom ili danju, a smanjena je vidljivost morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom na odjeći ili predmetu koji nosite na sebi.  Kada u prometu sudjeluju kao biciklisti neka to bude isključivo biciklističkom stazom gdje god je to moguće, uz korištenje reflektirajućih prsluka u vrijeme smanjene vidljivosti i noću.

Ostavi komentar