Pojačane preventivne mjere policije za blagdan Svih svetih

Ilustracija

PU međimurska povećava preventivne mjere za blagdan Svih svetih.

Kako se ponašati i na što paziti objasnili su u priopćenju koje prenosimo.

Pred nama je blagdan Svih svetih, kada velik broj naših sugrađana automobilima posjećuje groblja i odaje počast svojim najmilijima, te u tim trenucima uglavnom ne razmišljaju o sigurnosti svoje imovine. Prateći i analizirajući policijske statističke pokazatelje, primjetno je kako tijekom nadolazećih blagdana, velik broj počinjenih kaznenih djela otpada na provalne krađe iz automobila. Stoga, pozivamo sve građane na suradnju, kako bi im i na taj način pomogli u očuvanju njihove imovne. U slučaju uočavanja sumnjivih nepoznatih osoba odmah o tome obavijestiti policiju. Svakako, bilo bi poželjno da pokušate uočiti što više detalja vezano za njihove karakteristike i tjelesne osobine, kao i podatke o vozilu kojim se koriste (reg. oznaka, marke i model vozila, boja i sl.).

Ako ste ipak postali žrtva kaznenog djela, u svrhu zaštite tragova ništa nemojte dirati, već odmah obavijestite policiju pozivom na broj telefona 192 ili 112. Nakon zaprimljene dojave na mjesto događaja izaći će policijski službenici i poduzeti sve potrebne mjere i radnje.

Kako bi izbjegli ovakve i slične slučajeve, te da ne postanete žrtve provalnika i kradljivaca iz vozila, upućujemo vam nekoliko savjeta:

  • torbice, novčanike, aktovke, mobitele, fotoaparate, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – mjesto im nije u vozilu i često su predmeti krađa iz vozila, a tako ostavljeni predmeti  dobar  su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će vam biti pričinjena može biti veća od vrijednosti ukradenih stvari,
  • dokumente vozila i svoje osobne dokumenta ne ostavljajte u vozilu,
  • zaključajte osobno vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić), kradljivac može iskoristiti vašu odsutnost,
  • zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima,
  • zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika,
  • ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora,
  • ako imate mogućnost, izvucite ugrađenu audio i video opremu iz vozila,
  • uključite alarmni uređaj, ako je ugrađen u vozilo,
  • nemojte spremati stvari u prtljažnik automobila prije odlaska jer možda vas netko promatra,
  • po mogućnosti ne ostavljati vozila na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora.

Policijska uprava međimurska započela je s preventivnim aktivnostima koje su usmjerene na suzbijanje svih pojavnih oblika imovinskih delikata, posebice provala, odnosno krađa iz vozila. Kroz redovne policijske zadaće pojačano se obilaze mjesna groblja, te se pritom u okviru preventivnog projekta „Zajedno do veće sigurnosti“ građanima dijele brošure i letci u kojima su sadržani mnogobrojni korisni savjeti.

Ostavi komentar