Na području Preloga će se zaposliti 10 žena iz skupine teško zaposlivih

Grad Prelog Projekt Zaželi

U prostorima Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u Zagrebu, u srijedu, 20. prosinca, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisao je ugovor u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Zaželi – programa za zapošljavanje žena“.

Ugovor je od strane Ministarstva rada i mirovinskoga sustava potpisao ministar, mr. sc. Marko Pavić, a uz ministra Ugovor su gradonačelniku predali i čestitali državna tajnica Katarina Ivanković Knežević te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antu Lončara.

Naime, početkom mjeseca prosinca Gradu Prelogu je dostavljena Odluka o financiranju projektnog prijedloga „Pomozi, zaposli, usreći“ vezane uz Program zapošljavanja žena – „Zaželi“, raspisan od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Ovom odlukom Gradu Prelogu dodijeljeno je ukupno 2.016.222,80 kuna uz stopostotno financiranje od strane Ministarstva.

Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Projekt je namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice.

Zahvaljujući ovome pozivu na području čitave Hrvatske planira se zaposliti gotovo 3.000 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige za gotovo 12.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

U okviru projekta na području Preloga će se zaposliti 10 žena i to nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem starije od 50 godina. Ovim projektom ženama se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja a samim time i jačanje njihove pozicije u obitelji i zajednici.

Izvor i foto: Grad Prelog

Ostavi komentar