Podravska „Pisanica od srca” stigla u Čakovec

pisanica crkva6

Na Franjevačkom trgu ispred crkve sv. Nikole biskupa osvanula je instalacija velike pisanice. Već je prvog dana zaokupila pozornost Čakovčana, iako je još uvijek prigodno „ambalažirana”. Prije nego što je stigla u Čakovec, imali su je vidjeti Koprivničanci na izložbi na otvorenom nazvanoj „Pisanica od srca” gdje je bilo izloženo 15 velikih i 7 manjih pisanica.

Ovo veliko uskršnje jaja „Pisanica od srca” simbol je prijateljstva, ljubavi i radosti Uskrsa. Dar je Grada Čakovca svim njegovim stanovnicima i svim ljudima dobre volje koji će Čakovec i Međimurje posjetiti.

Pisanicu su u maniri naive oslikali podravski slikari Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček, a u suradnji s nositeljem projekta „Pisanica od srca” Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije.

pisanica crkva1
Ovakve pisanice krase trgove i galeriju u New Yorku, Pittsburghu, Milanu, Ferrari, Rimu, Bruxellesu, Klagenfurtu, Grazu, Salzburgu, Beču, Budimpešti, Pečuhu, Csurgu, Pragu, Parizu, Marseilleu, Rigi, Münchenu, Berlinu, Olomoucu, Brnu, Bratislavi, Lendavi, Subotici, Konstanzu, Zagrebu, Varaždinu, Vukovaru i ovog proljeća prvi put u Čakovcu. Pisanicu je 2010. godine primio i sv. otac Benedikt XVI. U posljednjih 12 godina postavljeno je ukupno 120 pisanica diljem Europe i svijeta, ali najviše u Hrvatskoj.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar