Čitanje izvješća na godišnjoj skupština KUU Drštva žena Gornji je fascinantno slušati jer je nevjerojatno što su sve učinile članice društva u protekloj godini. Od siječnja do prosinca njihove aktivnosti su tako brojne, da u nekim mjesecima sudjeljuju i na pet različitih manifestacija.  Angažirana su barem toliko kao neke profesionalne kulturne ustanove.

Nabrajati gdje su sve bile od siječnja do prosinca i u kojim programima sudjelovale zauzelo bi previše prostora. Prošlu godinu su zapčele sudjelovnajem na božićnom koncertu u Čazmi, a završile božićnim koncertom u župnoj crkvi u Vratišincu.

Članice KUU Društvo žena Gornji Kraljevec pjevaju izvorne međimurske pjesme, i to tako dobro pod vodstvom Julijane Kočila da su lani nagrađene za najizvornije pučko pjevanje u Bjelovaru. Sudjeluju na smotrama dramskih kazališnih amatera, u predstava koje same izvode i režiraju. Održavaju sada već respektabilnu  etno zbirku u društvenom domu u Gornjem Kraljevcu. Snimaju narodne običaj za televizijske dokumentarce, tako da ostanu videozapisi međimurskih običaja. Lani su snimile čeharu, kićenje lese za Jurjevo. Pripremaju i prezentiraju tradicionalna međimurska jela i kolače. Na manifestaciji “Kaj su jeli naši stari” u Vrbovcu, uz već poznate pogače, međimurske specijalitete domaći kruh i meso s tiblice, prezentirale su i pečenu šulenku. Kao i svake godine bile su gosti na lokalnom radiju, gdje su predstavile svoj Gornji Kraljevec. Putuju i nastupaju diljem Međimurja i Hrvatske. Zahvaljujući njihovom radu Gornji Kraljevec je poznat kao mjesto razvijenog kulturnog amaterizma i očuvanja narodne baštine. Udrugu vodi  Štefica Jambrošić.

 

 

Ostavi komentar