Po Društvu žena se Gornji Kraljevec poznaje

Gornji Kraljevec
KUU Društvo žena Gornji Kraljevec daje život mjestu

Čitanje izvješća na godišnjoj skupština KUU Drštva žena Gornji je fascinantno slušati jer je nevjerojatno što su sve učinile članice društva u protekloj godini. Od siječnja do prosinca njihove aktivnosti su tako brojne, da u nekim mjesecima sudjeljuju i na pet različitih manifestacija.  Angažirana su barem toliko kao neke profesionalne kulturne ustanove.

Nabrajati gdje su sve bile od siječnja do prosinca i u kojim programima sudjelovale zauzelo bi previše prostora. Prošlu godinu su zapčele sudjelovnajem na božićnom koncertu u Čazmi, a završile božićnim koncertom u župnoj crkvi u Vratišincu.

Članice KUU Društvo žena Gornji Kraljevec pjevaju izvorne međimurske pjesme, i to tako dobro pod vodstvom Julijane Kočila da su lani nagrađene za najizvornije pučko pjevanje u Bjelovaru. Sudjeluju na smotrama dramskih kazališnih amatera, u predstava koje same izvode i režiraju. Održavaju sada već respektabilnu  etno zbirku u društvenom domu u Gornjem Kraljevcu. Snimaju narodne običaj za televizijske dokumentarce, tako da ostanu videozapisi međimurskih običaja. Lani su snimile čeharu, kićenje lese za Jurjevo. Pripremaju i prezentiraju tradicionalna međimurska jela i kolače. Na manifestaciji “Kaj su jeli naši stari” u Vrbovcu, uz već poznate pogače, međimurske specijalitete domaći kruh i meso s tiblice, prezentirale su i pečenu šulenku. Kao i svake godine bile su gosti na lokalnom radiju, gdje su predstavile svoj Gornji Kraljevec. Putuju i nastupaju diljem Međimurja i Hrvatske. Zahvaljujući njihovom radu Gornji Kraljevec je poznat kao mjesto razvijenog kulturnog amaterizma i očuvanja narodne baštine. Udrugu vodi  Štefica Jambrošić.

 

 

Ostavi komentar