Plenković priznao da su naše male plaće dijelom rezultat propalih ulaganja u brodogradnju

Plenković brodogradnja
Brodovi su ugovarani ispod cijene, na račun drugih. zašto pobogu desetljećima?

Neposredno prije obilježavanja 29. obljetnice osnivanja međimurskog HDZ-a, premijer Plenković je odgovarao i na pitanja novinara.

Za Međimurske novine premijera smo pitali kako to da je u Međimurska županiju kako je rekao u zadnje dvije godine stiglo 450 milijuna, dok je brodogradnja dobila 4,5 milijarde? Kad će zazvoniti alarm u vladi i okrenuti se k onima koji su lokomotiva gospodarskog razvoja, jer je i kod nas itekako prisutan odljev radnika?

– Razumijemo mi taj problem nije da da kod ne postoji neka vrsta nerazumijevanja, odgovorio je Plenković i dodao: – Politika naše Vlade je da jačamo regionalni razvoj, smanjujemo nejednakosti, podupiremo poduzetništvo.

A što se tiče brodogradnje to je pitanje državnih jamstava, obveza koje su ostale na  na našim leđima iz prijašnjih vlada i mu tu kao država nemamo izbora da bi zadržali kredibilitet. Bitno je da ova grana industrije mora funkcionirati na tržišnim osnovama.

Na naše potpitanje da smo mišljenja da su i naše male plaće rezultat propalih ulaganja u brodogradnju, Plenković je kazao: – Dijelom da, no ne možemo se međusobno optuživati među regijama.

Darko Horvat ne zna kolika je prosječna plaća u brodogradnji

Darka Horvata, ministra gospodarstva pitali smo kolike su prosječne plaće u brodogradnji koja samo akumulira gubitke.

– Ova Vlada je 2017. godine stala na kraj svemu onome što se u Hrvatskoj dešavalo proteklih 29 godina. Stala je nakraj takvoj filozofiji brodogradnje i ova vlada će spasiti sve što se spasiti može. Neke  druge vlade i uprave ugovarale su brodove daleko, daleko ispod tržišne cijene i stvorili minus na poslovnom računu koji je u siječnju bio 575 milijuna eura. Siguran sam da državne institucije rade na tome da evidentiraju koliko je novaca potrošeno uzalud  i što će se dogoditi s tim ljudima koji su donosili loše odluke ne samo za brodogradnju, već kako sada vidimo i za sve poslovne subjekte

Inzistirali smo na iznosu prosječne plaće u brodogradnji koja kulmulira gubitke, budući da se niske plaće naših tekstilki opravdavaju radom u niskoakumulatinoj grani. Odgovor o iznosu nismo dobili. – Ne znam kolika je prosječna neto plaća zadnjih 29 godina bila u brodogradilištima, ali su isto tako grijesi naše prošlosti da mi ovdje imamo niskoakumulativne grane s niskim plaćama, kazao je Horvat.

Ostavi komentar