“Pješke ili biciklom na posao”: Boris Kunšten rano ujutro biciklira na posao više od 20 km

Boris Kunšten
Boris Kunšten

Boris Kunšten svakog dana kreće na posao u 4:45 kako bi stigao na posao svojim najdražim prijevoznim sredstvom – biciklom.

Međimurci su u starije doba često koristiti bicikl, ali ga je automobil s vremenom zamijenio. Takav primjer nije slijedio Boris koji biciklom dnevno prijeđe skoro 50 kilometara.

Ističe da ga upravo bicikl drži u dobroj kondiciji i formi, te ga ne bi mijenjao ni za što.

U sklopu 10. obljetnice akcije ‘Pješke ili biciklom na posao’ Boris je mnogo puta nagrađen, a ove godina kao biciklist s najviše prijeđenih, čak 800 kilometara u trajanju mjerenja natječaja na poklon je dobio ciklokompjuter, biciklističku majicu i reflektirajuću traku. Pred tri godine zasluženo je dobio novi bicikl koji je poklonio supruzi koja ga također koristi za svakodnevni odlazak na posao.

Biciklistička avantura započela je pred osam godina, kad je 59-godišnji Žiškovčanin zbog financijske situacije bio primoran ići na posao biciklom i to u Orehovicu koja je od njegovog stanovanja udaljena čak 22,5 kilometara. Od onda, svakog dana, bez obzira na vremenske (ne)prilike Boris prijeđe skoro 50 kilometara. Biciklom je i emotivno povezan jer se s njim ‘druži’ svakodnevno.

Biciklira i kada su najteži vremenski uvjeti

– Nekad i nije bajno, pogotovo kad treba biciklirati kontra vjetru. Onda se ne borim s vjetrenjačama nego siđem s bicikla i hodam pješke. Kad je kiša se zaštitim kabanicom, a u zimskim uvjetima dobro ‘zabundam’, poručuje Boris Kunšten koji i nakon mirovine planira voziti bicikl.

Sljedeće godine, nakon 40 radnih godina, ide u zasluženu mirovinu, ali ni onda ne planira prestati voziti bicikl. Kako sam kaže, to bi za njega bilo šokantno iskustvo jer je naučen da sve obavlja njime.

– Ponekad i dnevno napravim više kilometara, jer ne idem uvijek s posla direkt kući. Treba obaviti i usputne stvari, poput nabavke namirnica pa mi se time put produžuje. Cijeli život radim fizički posao, trenutno u Orehovici u jednom privatnoj tvrtki kao laker pa sam naviknut da ne odmaram.

U slobodno vrijeme radi goblene s kojima se bavi od početka stupanja u brak pred 33 godine. To ga usrećuje i opušta, te ih voli poklanjati kao vjenčane poklone. Na redovnom dnevnom poslu jedno je vrijeme bio uzor i kolegama koji su barem na kratko pokušali biciklom dolazi na smjenu.

Ostavi komentar