Pitali smo Međimurke: Roditi kod kuće ili u bolnici?

Iako je nekad bilo najnormalnije rađati kod kuće, unatrag 30 godina većina žena rađa u bolnici. Porod kod kuće koji je ponovno populariziran u inozemstvu, u našem se kraju gleda s velikom dozom skepse. Rijetke se trudnice odluče za taj korak. Pitali smo naše sugrađanke bili se odlučile na porod kod kuće ili imaju više povjerenja u bolnicu i liječnike.

Martina Žerjav, Mačkovec – Pa ja sam dvoje djece rodila u bolnici i sigurno se ne bih odlučila na porod kod kuće. Razlog je to što sam imala dva teška poroda i nema šanse da bih to izdržala kod kuće bez stručne pomoći i doktora. Osjećala sam se ipak sigurnija u bolnici.

Bojana Jančec, Držimurec – Ako je porod kod kuće vođen stručno ne vidim razlog zbog čega ne bi pristala na to. Ako primalja dolazi kod kuće, žena ima normalnu trudnoću, zašto ne. Ima smisla ako se žena kod kuće osjeća udobnije. Ja bi rodila kod kuće i to u kadi. Ne razmišljam o tome aktivno, ali zašto ne.

Karla Črep, Šandorovec – Mislim da se ne bi odlučila za porod kod kuće. Zapravo niti ne znam koja je procedura, niti sam o tome ikad razmišljala. Čak bi prije otišla na porod u privatnu polikliniku zbog loših iskustava drugih koje su rodile u županijskim bolnicama.

Što su nam rekle ostale sugrađanke pročitajte u aktualnom broju Međimurskih novina koje možete nabaviti diljem Međimurja od petka, 5. lipnja!

Ostavi komentar