Pismo iz Čakovca: “Kao redovni pretplatnik HRT programa želim kajkavske titlove stranih emisija”

HRT

Zbog titlovanja kajkavskog jezika Gorkić Taradi, iz Čakovca, poslalo je otvoreno pismo HRT-u.

Njegovo pismo u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovani urednici HRT-a,

šaljem vam ovo otvoreno pismo povodom titlovanja kajkavskog narječja na hrvatski jezik u emisiji Sjeverozapadni vjetar: Između legende i stvarnosti. Ovo pismo sam inače napisao na čistokrvnom kajkavskom dijalektu (ne na onom poludijalektu koji se govorio u emisiji, a vi ste ga titlovali!) i debelo sam platio službenom prevoditelju da ga prevede na hrvatski jezik koji vi govorite i razumijete. Ne osuđujem taj vaš potez i apsolutno ga razumijem.

Vjerujem da ćete onda i vi razumjeti moj zahtjev:

kako ja redovito plaćam HRT pretplatu, smatram da imam pravo na nesmetano gledanje HRT programa. No činjenica je da su strane emisije, filmovi, serije… titlovani na hrvatski jezik. Kako vi ne razumijete kajkavski i titlujete na hrvatski, smatram da razumijete moju potrebu da ja kao redovni pretplatnik HRT programa želim kajkavske titlove stranih emisija. Naravno, ne samo stranih emisija nego i emisija na hrvatskom jeziku jer ja živim u Međimurju, moje materinje (i očevo) narječje ja kajkavsko pa s obzirom na vaš stav o titlovanju imam puno pravo na titlove na kajkavskom narječju i jeziku!

Vjerujem da ste svjesni da i po Ustavu morate osigurati titlove s hrvatskog na kajkavskom kao što ste titlovali kajkavski na hrvatski, odredba o ravnopravnosti. Naravno da ovo nema nikakve veze s onom narodnom Mi Međimurci smo si dobri s Hrvatima ili tezom da je Hrvatska do Drave!

Vjerujem da neće morati doći do prestanka plaćanja HRT pristojbe s moje strane, a i drugih Međimuraca i kajkavaca jer sam siguran da ćete ispuniti svoju ustavnu obavezu! Ipak je u pitanju povelik broj redovnih pretplatnika:)

Vaš, za sada još uvijek redovan pretplatnik,

Gorkić Taradi, Čakovec

Ostavi komentar