13.9 C
Čakovec
Subota, 2 rujna, 2023

Pet igrački koje će pozitivno utjecati na mentalni razvoj djeteta

Djeca od svog rođenja uče logički razmišljati i rješavati probleme, a uz prave igračke lakše će raditi na vlastitom mentalnom razvoju u ključnim godinama svog odrastanja.

 

Za dijete je jako važno da radi na sebi i svojim sposobnostima od prvog dana dolaska na ovaj svijet. S jedne strane tu je učenje kako se hraniti i rješavati osnovne fiziološke potrebe, s druge usavršavanje vlastite motorike.

 

U isto vrijeme djeca također usavršavaju svoje kognitivne vještine i tako unaprjeđuju vlastiti um, u fazi života u kojoj je ključno raditi na mentalnom razvoju, kako bi kasnije kroz školu umna moć mališana mogla biti dodatno razvijena.

 

Naravno, dijete najlakše uči kroz igru, jer upravo igranje predstavlja rješavanje problema koji zahtijevaju korištenje vlastitih umnih sposobnosti. U tome mogu pomoći određeni rekviziti, od kojih izdvajamo pet igrački koje će definitivno pozitivno utjecati na mentalni razvoj mališana.

Slagalica

Bilo da je u pitanju klasični puzzle ili neki drugi oblik slagalice, za dijete puno znači kada rješavanjem ovakve zagonetke dobije priliku vježbati na koordinaciji svojih ruku i očiju.

 

Radi se o rješavanju problema pri kojem djeca uče djelovati unutar svog okruženja, mijenjajući nešto što je ispred njih, na temelju vlastite ideje kako bi slagalica na kraju trebala izgledati.

 

Pri nabavki ove igračke treba uzeti u obzir broj dijelova uključenih u slagalicu, kako bi odgovarao djetetovoj dobi i stupnju razvoja. Jedom kad započne s igrom, prepoznavanje oblika, postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva te rad na vlastitom pamćenju odvijat će se u dječjem umu, što će mu kasnije olakšati donošenje svakodnevnih odluka u životu.

Abakus

Mnogi su zaboravili što je abakus, jer danas imamo umjetnu inteligenciju koja umjesto nas rješava kompleksne matematičke zadatke. No, računanje korištenjem prstiju bitno je za mentalni razvoj djeteta, a ovaj rekvizit služi upravo tome. 

 

Abakus se pojavio prije više od četiri tisuće godina, kada je služio kao rekvizit za računske operacije koje su uključivale brojke veće od broja prstiju na rukama i nogama. U pitanju je alat koji se sastoji od stalka te kuglica u bojama koje je moguće odvući na jednu ili drugu stranu, ovisno o potrebama računske operacije.

 

Abakus za djecu poslužit će pripremi mališana za ono što ga čeka u prvom razredu osnovne škole. Uz pomoć njega moguće je zbrajati i oduzimati pa čak i množiti te dijeliti, kao i kvadrirati te korjenovati. Sve to uz ugodne šarene boje koje čine cijelo iskustvo matematike zabavnim za dijete.

Bojanka

Prije nego dijete postane sposobno kreirati vlastita umjetnička djela, tu je bojanka koja će mu pomoći lakše ući u svijet boja i crteža, što je vrlo privlačno svakom mališanu.

 

Osim što poboljšavaju motoričke sposobnosti, bojanke također potiču kreativnost, što je jedna od najvažnijih ljudskih karakteristika. Pozitivno utječu i na prostornu svijest djeteta, kao i na njegovo prepoznavanje boja te koordinaciju ruku i očiju.

 

Bojanke mogu za dijete čak biti i odličan ispušni ventil za izbacivanje stresa, kao i prilika za samoizražavanje, prije nego prijeđe na vlastite crteže koji su sljedeći važan korak u dječjem razvoju.

4 u nizu

Šah je možda pretjerano kompliciran za malu djecu, no zato je igra “4 u nizu” baš po mjeri. Radi se o ubacivanju okruglih pločica niz stupce, s ciljem složiti četiri u nizu, prije nego što protivnik osujeti vašu ideju.

 

U ovoj igri možete složiti četiri u nizu vodoravno, dijagonalno i okomito, a mnogo toga ovisi o tome što će napraviti suparnik, što daje priliku djetetu da uči funkcionirati u okolnostima koje nisu u njegovoj stopostotnoj kontroli.

 

Ova igra svakako je dobra šansa za zajedničku zabavu djeteta s vršnjacima ili roditeljima, pri čemu mozak radi punom parom. Dijete također usvaja vrijedne lekcije o strateškom razmišljaju, nužnom tijekom života ako želimo ostvariti svoje ciljeve.

Lego kockice

Za kraj, vrijedi spomenuti legendarne Lego kockice koje već stotinu godina predstavljaju jednu od najpopularnijih igračaka za djecu.

Taj status nisu dobile slučajno, jer radi se o igrački koja potiče upornost i strpljenje kod djece, ali i poboljšava njihovu kreativnost. Ovi šareni komadi plastike koji se spajaju jedni uz druge između ostalog potiču djecu na matematičko razmišljanje te im pomažu da razviju vještinu planiranja.

 

Drugim riječima, Lego kockice kroz igru itekako razvijaju um mališana, zbog čega su vrijedan poklon svakom djetetu dok je u ranoj fazi rada na vlastitoj mentalnoj sposobnosti.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE