„Park Maxenca u novom ruhu“ uz stara drvena kola i kravicu

Uživancija u Macincu

Jedan od projekata koje je udruga Maxenca iz Macinca ove godine prijavila na raspisani natječaj Općine Nedelišće je pod nazivom „Park Maxenca u novom ruhu“.

Tijekom protekla dva mjeseca započelo se s pripremama kojima bi se planirano realiziralo na najbolji mogući način. Nakon što su nabavljena stara drvena kola-gumenjak trebalo ih je pregledati, otkloniti kvarove na njima, zamijeniti dotrajale gume i oprati ih od naslaga prašine i starih boja. Brzo su dogovorene sve potrebne aktivnosti i nije bilo teško okupiti članice i članove udruge kako bi kroz nekoliko druženja i zajedničkim radom kola zasjala novim sjajem i bila potpuno obnovljena.

Nakon što su se kola dobro osušila bila su spremna za obnovu i vješte ruke članica i članova udruge novim bojama osvježila su svaki centimetar starih očuvanih kola.

Našlo se vremena i za obnovu starih drvenih sanjki, pa su i ona gotovo u cijelosti obnovljena i zaštićena bojama.

Pričekalo se nekoliko dana da se nove boje na kolima dobro osuše, a nakon toga u Parku Maxenca pronađeno je idealno mjesto na koja su kola postavljena.

Kako bi se dodatno uljepšao prostor uz kola je postavljena i kravica koju su članovi udruge također sami izradili.

Kako bi se kola zaštitila od vlage postavljena su malo povišeno na betonske cigle.

Ovim su projektom stara etno kola otrgnuta zaboravu i starijim generacijama vraćaju sjećanja u „ona neka druga vremena“, a mlađe generacije mogu se upoznati s poviješću svog kraja.

Na kraju je još ostalo vremena da se Park Maxenca dodatno uredi košnjom, uklanjanjem korova s cvjetnih gredicama, oko pješačke staze i oko igrališta za odbojku na pijesku.

(žk)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostavi komentar