PARFEM OD 616 LITARA!: Čakovčanin Dejan Levačić kreirao najveći parfem na svijetu i ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Dejan Levačić i najveći parfem na svijetu
Dejan Levačić i najveći parfem na svijetu

Poznati hrvatski kreator parfema Dejan Levačić iz Čakovca nastavlja svoj autorski niz inovacija i uspjeha u području parfemske industrije. Spomenimo kako je Levačić autor prvog festivalskog parfema. Kreirao ga je za Međimurski festival zabavne glazbe MEF, 2015. godine. Osmislio je potom parfem od meda, parfem od kopriva, parfem od bučinog ulja i oraha… Svoju unikatnu paletu mirisa sada nastavlja i svjetskom potvrdom najveće bočice parfema na svijetu koja je ušla u Guinnessovu knjigu. U razgovoru s parfumerom Levačićem doznajemo kako je rekord oboren:

– Nakon službenog pokušaja obaranja rekorda koji se održao u Čakovcu, prikupljeni su svi dokazi koji su verificirani, te je najveći parfem na svijetu uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda a nosioc rekorda je Dejan Levačić.

* Zbog čega je za najveću bočicu parfeme odabran upravo parfem Gold?

– Jedinstvena kulturna baština ispiranja zlata u donjem Međimurju, spomen na najstarijeg zlatara iz Donjeg Vidovca i svjetska turistička promocija, tri su najvažnija čimbenika koja su me ponukala da kreiram parfem Gold.

* Kakav je proces stvaranja parfema Gold?

– San o stvaranju najveće parfemske bočice na svijetu započeo je još 2016. godine. Proces kreiranja parfema Gold, temelji se na jedinstvenoj kulturnoj baštini ispiranju zlata na rijeci Dravi. Parfem je bio uronjen na skrivena mjesta u rijeci Dravi, proces sazrijevanja trajao je dvije godine. Određena dubina, stroge kontrole, provjere parfema, čista i netaknuta međimurska priroda podarila je parfem Gold, kojeg je rijeka Drava ispirala sitnim česticama zlata. Glavna nota parfema Gold je šarfan sa 24 karatnim zlatnim listićima. Parfem je kreiran na bazi od 30% esencija. Gold donosi strast, hrabrost i predanost uspjehu. Parfem je kreiran u limitiranoj ediciji od stotinu primjeraka.

* Kako je tekao postupak verifikacije ulaska u knjigu svjetskih rekorda?

– 2018 godine pristiglo je 365 000 prijava za pokušaj obaranja rekorda, te se taj broj sveo na 40.000 prijava koje su ujedno dobili pravo za pokušaj obaranja rekorda kao i svoj referentni broj, s time da moram naglasiti da se pokušaji obaranja rekorda odabiru na pokušaje koji su od svjetskog značaja, imaju jedinstvenu specifičnu priču ili događaj, te pokušavaju oboriti već postojeći rekord. Samo 4.000 prijava dobilo je certifikat, među kojima je i najveći parfem na svijetu. U konačnici 95% pokušaja ne rezultira uspjehom.

Levy_GOLD (63)
Impozantna bočica parfema sa 616 litara mirisa Gold

Dejan Levačić pobijedio monarhiju UAE

Prijašnji rekord bio je u vlasništvu Ujedinjenih arapskih Emirata sa zapremninom parfemske bočice od 500 litara. Pokušaj obaranja rekorda u cijelosti je financirala monarhija UAE. Parfem je nazvan “Patriotski miris”, dok je povod za ovaj rekord bila obljetnica osnivanja Emirata koji su osnovani 2. prosinca 1971. godine.

* Koji je krajnji rezultat mjerenja?

– Prema službenom mjerenju najveći parfem na svijetu zapremnine je 616 litara.

Odbijena ponuda od milijun kuna

– Na samoj promociji dobivena je ponuda za kupnju najveće parfemske bočice ali ju je Dejan odbio iz razloga kako je i sam naglasio prilikom promocije, da je ovo tek početak svjetske promocije turističke priče Međimurja, kao i očekivano priznanje nakon uvrštavanja rekorda u knjigu. Od samog početka znao sam da su to osnovni preduvjeti koje moram zadovoljiti kako bi se parfem Gold mogao pozicionirati u globalnom smislu.

* Kakvi su vaši budući planovi promocije?

– Mnogo je upita iz različitih država kako bi se upravo kod njih promovirao najveći parfem na svijetu, te sada nakon verificiranog rekorda donijet će se zajedničke odluke s TZ Međimurja o načinima promocije u budućem razdoblju. Želio bih naglasiti da ovim činom turistička ponuda Međimurja dobiva novu atrakciju za globalno tržište. Već sredinom mjeseca lipnja nastavljam sa promocijom u Dubrovniku, te nakon toga u Beču, Brusselsu i Londonu.

Promocija parfema Gold

Dejan nam je otkrio da će poseban primjerak parfema Gold biti uručen svjetski poznatoj zvijezdi koja će sljedećeg mjeseca posjetiti Dubrovnik i ponijeti ga u SAD-e. A priprema i nova iznenađenja.

– Završio sam kreiranje parfema Victory kojeg ću predstaviti na izložbi u New Yorku. Za ovogodišnje Porcijunkulovo pripremam nešto posebno za sve posjetitelje manifestacije. Privode se kraju radovi za otvaranje izložbenog prostora posvećenom najvećem parfemu na svijetu. Također, prvi primjerak parfema od maka spreman je za ovogodišnju Miss Međimurja.

foto: Vjeran Žganec Rogulja

Ostavi komentar