PAPA Ivan Pavao II. prije 25 godina prvi puta posjetio Hrvatsku!

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Papa Ivan Pavao II. s Hrvatskom je imao posebnu vezu. U devet godina posjetio je čak tri puta. Prvi put na današnji dan prije točno 25 godina. Doletio je u Zagreb i na izlasku iz aviona poljubio hrvatsku zemlju, piše 24sata.hr

Papa Wojtyla odigrao je i važnu ulogu u priznavanju Hrvatske i bio je među osobama koje su nam u tome pružale podršku.

Prvi put u posjet Hrvatskoj je došao kada su ratne rane bile još svježe. U Zagrebačku zračnu luku doletio je 10. rujna 1994. godine.

Doček na ulicama Zagreba bio je nevjerojatan

Na izlasku iz aviona je poljubio hrvatsku zemlju koju su mu tada prinijeli u velikoj posudi jer je te godine operirao kuk pa nije mogao kleknuti i sagnuti se te poljubiti tlo kako je to obično radio kada je dolazio u posjet stranim zemljama.

U zračnoj luci su ga dočekali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Odsvirane su papinska i hrvatska himna, a onda se Ivan Pavao II. okupljenima u zračnoj luci obratio na hrvatskom jeziku.

– Danas sam ovdje, u hrvatskoj zemlji kao goloruki hodočasnik Kristova Evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira – rekao je papa Ivan Pavao II. kada je te 1994. prvi put posjetio Hrvatsku.

Ostavi komentar