Ovršni ustanak: Međimurje postalo obrazac uspješnog lokalnog djelovanja za dobrobit blokiranih

Ovršni ustanak Prelog
Ovršni ustanak u Prelogu

Nastavlja se uspješan dijalog između predstavnika Inicijative Ovršni ustanak i vlasti u Međimurje, a Međimurje sve više postaje obrazac lokalnog djelovanja za dobrobit blokiranih koji se može primijeniti i na ostale županije.

Nakon uspješnog razgovora s međimurskim županom Matijom Posavcem i gradonačelnikom Čakovca Stjepanom Kovačem, razgovori u sklopu programa lokalnog djelovanja Inicijative Ovršni ustanak s ciljem izlaska građana iz dužničkog ropstva i primjerene socijalne i druge politike u vezi blokiranih, nastavljeni su s gradonačelnikom Murskog Središća Draženom Srpakom.

U srijedu, 30. svibnja, su se održala dva sastanka s dva Ljubomira: Ljubomir Kolarek – gradonačelnik Preloga i Ljubomir Grgec – načelnik Općine Kotoriba.

Ovršni ustanak poslalo je o sastancima priopćenje za medije, evo što kažu:

Možemo reći da su svi ovi razgovori do sada bili konstruktivni i uspješni.

Kao svaki put predstavnici Inicijative su i ovaj put došli s pisanim prijedlozima kako djelovati na nacionalnoj i lokalnoj razini u korist blokiranih. Važno je napomenuti da su blokade računa i dužničko ropstvo među najjačim okidačima za iseljavanje iz Hrvatske. U cilju otvaranja suradnje ne izlazimo javno s prijedlozima o kojima razgovaramo kako se ne bi stvorio prostor za prozivke i prepucavanje: što je rekao u vezi te točke, zašto nije na to pristao i sl. Inače, ono što predlažemo je u okviru onog što inače radimo, a tiče se izmjena Ovršnog zakona i izlaska iz dužničkog ropstva, socijalne tematike, otvaranja bolje plaćenih radnih mjesta, lobiranja za novi Ovrši zakon i ostale mjere i zakone, pronalaženja ruku u Saboru itd. Ovršni ustanak ima punu podršku od Ljubomira Grgeca načelnika općine Kotoriba. Složio se s nama da nemaju FINA, javni bilježnici, odvjetnici, EOS matrix i B2 kapital šta tražiti u ovršnom zakonu i u samom procesu.

Kotoriba je jedina općina gdje komunalnu naknadu građani plaćaju 0,10 lipa mjesečno. Socijalno ugroženim osobama u općini Kotoribi sa prenosom vlasništva na osobe prodali su stanove u visini 10.000.00 kn te omogućili plaćanje na rate ili kako je tko u mogućnosti. Građanima ne šalju blokade već samo opomene koje se ne moraju plaćati. Sufinanciraju građanima u visini od 20.000.00 kn kod kupnje kuće u općini Kotoriba.

Gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek također je iskazao punu podršku Ovršnom ustanku. Kao i načelnik Kotoribe Grgec također je suglasan da FINA i ostali nemaju što tražiti u ovršnom procesu i novom Ovršnom zakonu, kao i da bi u predstavnik Inicijative Ovršni ustanak trebao biti dio radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona. Složio se i želi učestvovati u programu za ostvarivanje prava na dom za beskućnike i deložiranih na području županije Međimurske.

Pozdravljamo uključenje direktora Tehnixa Đuro Horvat iz Donjeg Kraljevca u Međimurskoj županiji u ovu klimu pomaganja blokiranim Međimurcima za izlazak iz dužničkog ropstva. On je naime, pozajmicama odblokirao svoje radnike uplativši umjesto njih 250.000.00 kn, a što će oni otplatiti u više rata. Na taj način kao i uz plaću od 7 do 10 tisuća kuna uspio je zadržati nekoliko obitelji da se ne isele iz Hrvatske, ali i motivirati neke koji su već otišli da se vrate.

Napominjemo da smo kao Inicijativa već 6 mjeseci gotovo svaki tjedan pred Vladom RH, a nekoliko puta i pred Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom financija, s ciljem uspostave dijaloga. Uspjeli smo ishoditi sastanak s ministrom Bošnjakovićem, ali nažalost prekršio je svoje obećanje da će našeg predstavnika pravnika Ivicu Markovića ubaciti u Radnu grupu za izradu novog Ovršnog zakona.

Ali u Međimurju su nam se otvorila sve i jedna vrata na koja smo pokucali. Očito je da ljudi koji obnašaju vlast na lokalnoj razini, bar u Međimurju nisu cijepljeni od kontakta s običnim građanima. Ovim sastancima su pokazali dobru volju da se blokiranim građanima pomogne. Nastavljamo suradnju do ostvarenja ciljeva koje smo zacrtali.

Ostavi komentar