OVRŠNI USTANAK inicijativu podržali Dražen Srpak i Anđelko Nagrajsalović

U Murskom Središću održan je radni sastanak kojemu su prisustvovali članovi Inicijative Ovršni ustanak predvođeni koordinatorom za Međimursku županiju Radovanom Preložnjakom, Dragutinom Karnjušom i Anđelkom Nagrajsalovićem, inače načelnikom Općine Sv. Juraj na Bregu i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.

Inicijativa Ovršni ustanak na početku je dala do znanja da oni nisu protiv plaćanja obveza građana niti žele štititi neplatiše nego samo sve to žele staviti u nove okvire i novi zakon da se ne bi događale paradoksalne situacije da netko s 50,00 kuna duga, npr. za odvoz smeća, na kraju ispadne dužan 1.000,00 kuna. Sve to se događalo, a najbizarniji primjer je ako neki umirovljenik ili bilo tko drugi dobije odjednom više uplatnica pa zabunom plati krivu, onu za 9. mjesec, a ne za 6., on je u stvari po dugovanju na nuli, ali mu može sjesti ovrha za neplaćeni 6. mjesec.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je zadovoljstvo suradnjom s Inicijativom Ovršni ustanak koja u svoj program žele staviti primjer iz Murskog Središća, kao i iz Općine Sv. Juraj na Bregu koja također provodi nešto slično te to prezentirati na sljedećem kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije, a uvrštenje u dnevni red obećao im je župan Matija Posavec, koji prema riječima Preložnjaka također podržava Inicijativu. Kada bi kolegij prihvatio njihov program koji je u stvari preporuka i način postupanja s dužnicima koji donosimo u nastavku, problem blokade i ovrha bio bi daleko, daleko manji, a na dužnike se ne bi išlo đonom nego bi se dijalogom pronašlo kompromisno rješenje.

Kao primjer toga Srpak je naveo postupanje s dužnicima u Gradu Mursko Središće. Građani su 2013. godine bili dužni, većinom za komunalnu naknadu, oko milijun kuna. Da bi taj problem riješili na obostrano zadovoljstvo, kako Grada tako i dužnika, uputili smo dopis svakom od njih, a iz financija su također telefonski razgovarali s njima. Dakle nismo htjeli blokirati ili ovršiti nikoga nego naći najbolji izlaz iz te situacije pa smo dužnicima omogućili plaćanje duga na rate bez kamata ili dogovorili određenu svotu koju je ta osoba mogla prema svojoj financijskoj situaciji podnijeti i platiti. Velika većina dužnika pozitivno je reagirala pa se i većina duga otplatila, a dužnici nisu imali nikakve dodatne troškove. I ne samo to, nego se poslije toga sve urednije plaća. Samo mali, zanemarivi broj njih je završio s ovrhom jer nisu dug htjeli podmiriti pod nikakvim uvjetima.

U gradu su oslobođeni plaćanja oni čiji je prihod u kućanstvu manji od 1.000,00 kuna po članu, roditelji bolesnog djeteta s težim oboljenjem te 80%-tni invalidi. Također 75% manje plaćaju naknade za dogradnju kuće, kako bi se poboljšali uvjeti stanovanja bolesne djece, građani koji se nalaze u takvoj situaciji. Moram istaknuti da je cijena komunalne naknade ista već 20 godina, a mi danas npr. kosimo 4 puta veće površine.

Dalje, zbog teže životne situacije Socijalno vijeće može osloboditi građane plaćanja komunalne naknade za 50% jer toliki je dio Grada, dok je ostalih 50% prihod Hrvatskih voda koji bi oni trebali upotrijebiti za održavanje kanala, ali oni to ne rade, kanale ne održavaju, pa imamo poplave od oborinskih voda koje ugrožavaju obiteljske kuće i tvrtke (poslovne objekte) poslije svake jače kiše. Na kraju bih dodao i to da građani sve svoje obveze prema Gradu mogu platiti izravno u gradskoj upravi bez ikakve naknade.

Na Dražena Srpaka nadovezao se Radovan Preložnjak koji je rekao da je cilj programa Inicijative Ovršni ustanak pomaganje ljudima u lakšem plaćanju, pomaganju da se ne bi našli u situaciji blokade i ovrhe i da program koji će predložiti na kolegiju gradonačelnika i načelnika žele provesti na području cijelog Međimurja. Također cilj im je izbjegavati troškove FINA-e, javnih bilježnika, sudova i raznih agencija. Dug se mora podmiriti, ali bez dodatnih opterećenja, rezolutan je Preložnjak.

Ovršni zakon, nastavlja Preložnjak, jaram je za sve građane Republike Hrvatske, ali i za općine, gradove i županije.

U programu želimo obuhvatiti i neblokirane građane jer oni ne znaju što sve plaćaju, a plaćaju FINA-u, javne bilježnike, poštanske urede itd. pa im je trošak i do 1.500,00 kuna godišnje, a za koji i ne znaju i nisu svjesni što sve plaćaju svakom uplatnicom.

Nadalje, ako netko vozi auto vrijedan 500.000,00 kuna, a nalazi se pred ovrhom, bolje mu je da taj auto proda i za pola cijene i podmiri dugove, jer će ionako putem ovrhe ostati bez njega i neće dobiti ni kune.

Inicijativa Ovršni ustanak je za poštivanje nagodbe i tako se radi u ostalim zemljama.

Ovom prilikom želio bih poručiti ljudima da se kao članovi pridruže našoj Inicijativi jer za to ne moraju biti u blokadi ni ovršeni, da svojim sudjelovanjem omasove i obogate naše ciljeve za koje se borimo i boriti ćemo se sve dok ih ne ostvarimo. Dovoljno je za članstvo samo da mi se jave na facebook, moj ili od Inicijative ili da ostave poruku u inbox.

Na kraju je Anđelko Nagrajsalović dodao da Općina Sv. Juraj na Bregu radi na sličan način, što se tiče dugovanja, kao i Grad Mursko Središće, da se zbog toga stari dug smanjio, a sada to sve funkcionira 80%. Ako imamo 400.000,00 kuna nenaplaćenih potraživanja, tome treba dodati još 50% raznih troškova pa ukupna suma vrtoglavo raste. Svakome želimo ići na ruku, no ima i onih koji svoju imovinu prepišu na ženu ili djecu samo da bi izbjegli plaćanje, kao i onih koji to ne žele učiniti na nikakav ponuđeni način i takve treba goniti svim sredstvima.

Ostavi komentar