Ovogodišnja berba: Zdravstveno stanje grožđa je izuzetno dobro

Vinograd obiteljske vinarije Štampar
Vinograd obiteljske vinarije Štampar

Savjetodavna služba Međimurske županije i ove godine provodi mjerenja sadržaja šećera i ukupnih kiselina u grožđu radi određivanja optimalnih rokova berbe za pojedine sorte zastupljene u vinogorju Međimurje.

Dosadašnja mjerenja obavljena su na referentnim položajima za sorte I. i II. razdoblja dozrijevanja (rane i srednje kasne sorte). Iz rezultata mjerenja vidljivo je da je sadržaj šećera u grožđu viši, a sadržaj ukupnih kiselina niži u odnosu na isto razdoblje prošle 2016. godine pa je fizološka zrelost grožđa je 7 dana ranija kod sorti srednje epohe dozrijevanja u odnosu na prošlu godinu.

U razdoblju od 23. – 30. kolovoza 2017. godine prosječni porast šećera u grožđu sorata ranije i srednje epohe dozrijevanja iznosio je 10 ° Oe (1,4 Oe dnevno), a opadanje kiselina iznosilo je 2,3 g/l. Sorte ranije epohe dozrijevanja dosegle su tehnološku zrelost već krajem kolovoza zbog čega se započelo s berbom, a početak berbe sorata srednje epohe dozrijevanja očekujemo početkom mjeseca rujna.

U vinogradima koji su bili oštećeni tučom osim smanjenog prinosa uočeno je neujednačeno dozrijevanje grožđa i sporije opadanje ukupnih kiselina o čemu je potrebno voditi računa pri određivanju rokova berbe. U neoštećenim nasadima zdravstveno stanje grožđa za sada je izuzetno dobro, a određivanje roka berbe ovisiti će isključivo o sadržaju šećera kiselina u grožđu odnosno tipu vina koje se želi proizvesti.

Ostavi komentar