Ovisnica o vuni: Nedelišćanka Jelena Buhanec iskreno o ljubavi prema štrikanju

Jelena Buhanec
Jelena je bila i aktivna sudionica obilježavanja Svjetskog dana pletenja u javnosti u Čakovcu i Varaždinu

– Odmalena sam se zaljubila u ručne radove. Radila ih je starija sestra Đurđica, pa sam “morala” i ja. Prva velika ljubav mi je bila heklanje. Počela sam heklati u srednjoj školi i krenula raditi male heklane torbice. Njihovom prodajom dolazila sam do dobrodošlog džeparca. – sa smiješkom opisuje svoj ulazak u svijet rukotvorina Jelena Buhanec iz Nedelišća.

Jelenin hobi pretvorio se kasnije u istinsku ljubav prema ručnoj izradi modnih dodataka. Kao članica nekoliko kreativnih udruga izlagala je svoje torbice od pamučnih trakica, “špageta” te ostale rukotvorine na prodajnim izložbama diljem Hrvatske, pa tako na Porcijunkulovom. Iako je završila Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec, smjer hotelijersko-turistički tehničar, želja za usavršavanjem usmjerila ju je na Tekstilno-tehnološki fakultet, Stručni studij u Varaždinu, smjer dizajn obuće koji je uspješno završila.

Štrikanje mi puni baterije i “prevzelo” me je!

Danas Jelena radi kao voditeljica u tvrtki NTT New Textile Technologies d.o.o. koja se bavi proizvodnjom rublja. Kaže da joj je hobi odlično sredstvo i za nove poslovne inspiracije:

– Firma se otvorila pred godinu i pol. Na početku nas je bilo pet, sad nas je trideset i pet. Posao je zahtjevan i stoga je moj hobi odlično rješenje za stres koji je neizbježan u poslovnom svijetu. Štrikanje me odmara i štrikanjem punim baterije.

Uz više od 600 žena iz gotovo svih krajeva Hrvatske, koliko ih je uključeno u dobrotvornu kampanju Knit a Square Croatia, u njoj punm srcem sudjeluje i Jelena.

– Andreju Jagačić, inicijatoricu ovog hvalevrijednog projekta, upoznala sam jednom zgodom kad sam štrikala na terasi Mundoake. Prišla mi je, upoznale smo se i tako sam se pridružila ženama koje pletu nedjeljom na druženjima u Varaždinu. Akcija s kvadratićima sve nas heklarice i pletilje jako nas je “prevzela” jer sve smo mi ovisnice o vuni. Ne možemo odoljeti tim bojama i mogućnostima koje nam vuna daje. Na internetu svi gledamo mustre, grizemo na njih. Volimo učiti i raditi nove stvari. Štrikanje smiruje. Gotov proizvod je zadovoljstvo, ali je sam proces štrikanja, zajedničkog druženja i u konačnici dobro djelo koje činimo ono što nas najviše veseli.

Podsjetimo, projekt Knit a Square Croatia je dobrovoljna kampanja u kojem se heklaju i štrikaju kvadratići, potom spajaju te tako nastaju dekice za bolesnu siročad i djecu u Africi. Za afričku siročad iz Hrvatske i Međimurja poslano je već 14 pošiljaka s kvadratićima i plišancima.

foto: rr

Jelena Buhanec
– Osim kvadratića za dekice pletemo i kapice za djecu Afrike – ističe Jelena Buhanec

Ostavi komentar