I ove godine akcija zaštite vodozemaca postavljanjem mreža

Prve tople kiše polako padaju na naše Međimurje, što znači da će uskoro i vodozemci krenuti na svoju proljetnu migraciju prema vodenim staništima.

Akcijom Međimurske prirode postavljene su mreža za zaštitu vodozemaca u subotu, 4. ožujka, na lokacijama uz prometnice na potezu: Črečan-Macinec (Općina Nedelišće) i Selnica-Sveti Martin na Muri (Općina Selnica).

Postavljana je zaštita koja će žabama onemogućiti prijelaz preko ceste i tako neće stradati u prometu. Ovo je važni jer su žabe i ostali vodozemci važni u zdravlju i stabilnosti ekosustava.

Ova inicijativa je krenula 2013. godine, a inicijativu dala je Ekološka udruga Platana iz Nedelišća. Akcija od tada samo raste.

Četvrtu godinu zaredom nastvaljena je zajednička akcija Javne ustanove Međimurska priroda i Udruge Oaza 98 Selnica spašavanja vodozemaca na području Općine Selnica.

Akcija spašavnja vodozemaca trajat će mjesec dana. Godine 2015. broj spašenih jediniki narastao je na rekordnih 5500. Broj spašenih jedinki ovisi o nizu čimbenika, a najviše o vremenskim prilikama.

Akciju u Selnici svake godine vodi volonterka i predsjednica Udruge Oaza gospođa Sunčica Vugrinec. Kao članica udruge redovito sudjeluje i zamjenica načelnika općine Marija Jagarinec Sić.

Selnički ribnjak dom je najvećem broju žaba na području Međimurja pa su zato i migracije žaba prema ribnjaku velike.

Upravo suradnja Općine i Ustanove bila je temelj ove hvalevrijedne akcije, a općina redovito sudjeluje logističkom podrškom i nabavom svog potrebnog materijala za postavljanje zaštitne ograde kao i okrjepom za sudionike akcije.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE