Otvorenje Eko muzeja Međimurje malo

 U zgradi Međimurske palače turizma danas je svečano otvoren Centar za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“.

Posjetitelji u novotvorenom centru mogu razgledati postav pod nazivom Upoznaj Međimurje nakon kojeg se mogu posjetiti i izvorne lokacije gdje je nastala i danas živi jedinstvena materijalna i nematerijalna kulturna i prirodna baština Međimurja.

Od danas možemo predstaviti turistički proizvod koji je jedinstven u Hrvatskoj i koji će za Međimurje imati ogromna značaj, rekao je Rudi Grula iz Turističke zajednice Međimurske županije.

Ekomuzej Međimurje malo funkcionira na području cijele Međimurske županije i to je prvi takav slučaj u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Posjetitelji mogu obići čak jedanaest interpretacijskih centara.

Eko muzeji funkcioniraju na jako velikom prostoru. Eko muzej je fragmentirani muzej. Razlika između klasičnog muzeja je u tome što se kulturna baština i prirodna baština ne izuzimaju iz izvorne lokacije, ne prenose u druge prostore i ne stavljaju iza stakla. Struka ih interpretira na licu mjesta, organizira se sustav posjećivanja, a lokalna zajednica se osposobljava da bi mogli prezentirati baštinu na kvalitetan način i da bi od toga imali ekonomski značaj, istaknuo je Rudi Grula.

Fotografije s otvorenja pogledajte u nastavku.

FOTO: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar