Otvoren turističko rekreacijski centar Šuderica u Goričanu

turističko rekreacijski centar Šuderica Goričan1

Novi turistički rekreacijski centar Šuderica u Goričanu otvorili su u 21. rujna najmlađi, djeca Sara Zadravec i Roko Blagus, te tako naznačili da je centar otvoren za budućnost Goričana i ovog dijela Međimurja.

Otvorenju su bili nazočni načelnik općine Goričan Mario Moharić, donačelnica Ines Bašnec, predsjednik Općinskog vijeća Goričan Stjepan Ribarić, dožupani Sandra Herman i Josip Grivec, programski i komunikacijski menadžer projekta Tvrtko Čelan, načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek i drugi uzvanici.

Načelnik Mario Moharić u svojem je obraćanju zahvalio projektnoj menadžerici Leonardi Tarandek na dobivanju i ostvarenju projekta kao i izvođačima radova.

Natjecalo se u EU projektu „Two rivers one goal“ kao partner EGTS-u (europskom grupacijom stvorenom za olakšavanje i promoviranje prekogranične suradnje) s projektom turističko rekreacijskog centra ribnjak (šuderica). Komunikacijski menadžer projekta Tvrtko Čelan naglasio je da je imao veliku pomoć iz Budimpešte, a ukupno je riječ o pedesetak objedinjenih manjih projekata teških oko 60 milijuna eura.

Donjmeđimurske općine i općina Legrad ušle su zajedno na natječaj, a općina Goričan ponudila je jedan od većih turističkih projekata koji je sad ostvaren u prvoj fazi.

U prvoj fazi izgrađene su biciklističke i pješačke staze oko jezera, javna rasvjeta, klupe, postavljene sprave za rekreaciju, uređeno dječje igralište i parkiralište za autobus i vozila te uređena sportska igrališta (odbojka na pijesku, košarka, boćalište, nogomet, stolni tenis, „skate-park“).

U drugoj fazi projekta planira se izgradnja zgrade poslovno turističkog i ugostiteljskog sadržaja, te uređenje jezera.

Cjeli projekt EGTS-a za više općina donjeg Međimurja iznosi 842.285,50 eura ili 6,4 milijuna kuna i uključuje sve donjemeđimurske općine uz rijeku Muru i Dravu uključujući i općinu Legrad. Uz ostalo, na rijeci Muri i Dravi izgraditi će se pet pontonskih pristaništa od kojih će jedno biti na području općine Goričan.
Ovim projektom općina Goričan povukla je iz EU fondova 2 milijuna kuna ili 254.224,50 eura.

Zanimljivo je da je općina Goričan rekorder po količini sredstava privučenih iz fondova EU. Dok je Međimurska županija privukla svega 41,4 kune po stanovniku, a grad Čakovec 46,3 kune postanovniku, općina Goričan privukla je 338,2 kune po stanovniku iz EU fondova.

U tijeku je i projekt arheoloških iskapanja u općini Goričan, također financiran iz europskih fondova.

Ostavi komentar