Osnovna škola Podturen dobila međunarodno priznanje za izvrsnost!

Odličnom viješću i visokim međunarodnim priznanjem Osnovna škola Podturen završila je školsku godinu na izmaku. Naime, nakon osmišljene prijave Marijane Cerovec ravnateljice škole u mjesecu svibnju 2019. Osnovna škola Podturen ušla je u uži izbor od tri najbolje škole na međunarodnom natječaju 2019 EU Health Award for cities, NGOs and schools – Preventing and reducing obesity in children and young people koji je objavljen na stranici EU komisije za javno zdravlje. 

Misija i vizija škole te aktivnosti i incijative koje je škola poduzimala u tekućoj školskoj godini bit će publicirane u brošuri te na web stranici EU Health Award. U listopadu 2019. predstavnici škole i desetak učenika pozvano je na svečanu dodjelu priznanja u Brussels , dok se na samoj svečanosti očekuje veliko uzbuđenje obzirom da će biti obznanjen i dobitnik novčane nagrade od 100.000,00 eura u svakoj od tri kategorije. Priznanje za ovu posebnu školu je potvrda promišljenog, profesionalnog i predanog rada školskog kolektiva na adekvatnom odgovoru na pitanje suvremenog odgoja i obrazovanja djece.

Svi učenici upoznati su s geslom Škole: „Učimo za život!“ što predstavlja cilj suvremenog društva te namjeru obrazovnih djelatnika Škole da osposobe učenike za preuzimanje aktivne uloge u društvu uz ostvarenje maksimuma vlastitih potencijala. Misija Škole je odgojiti dijete u zdravog i sretnog pojedinca.

Optimalne rezultate u odgojno obrazovnom sustavu te samoaktualizaciju i preuzimanje aktivne uloge u društvu može ostvariti samo pojedinac (učenik) koji se nalazi u primjerenom psihofizičkom stanju organizma u koje dolazi putem navika zdravoga života. Osnovna škola Podturen u svojstvu agensa sekundarne socijalizacije kroz sportske aktivnosti u dvorani i na terenima (nogometne skupine, odbojka, atletika, univerzalna sportska škola, kros, judo za najmlađe i za starije), poticanje vježbanja, hodanja i planinarenja te biciklizma kao stila života, zatim niz integriranih dana, radionica u sklopu Školskog preventivnog programa pokušava djelovati na stvaranje kritičkog mišljenja spram medijskih sadržaja te regulaciju i održavanje primjerene tjelesne težine djece u svrhu jačanja samopouzdanja i otklon od ovisnosti i dokoličarenja.

U provedbi aktivnosti Škola se oslanja na vlastite potrebe, odredbe Zdravstvenog i Građanskog odgoja, ali i pomoć vanjskih stručnjaka iz relevantnih lokalnih i regionalnih udruga, Zavoda za javno zdravstvo, Školske medicine, nutricionista te medicinskih stručnjaka kroz panel rasprave i radionice za učenike i roditelje. Uključeni smo u europske i nacionalne projekte Sheme školskog voća i mlijeka, županijske projekte besplatnih obroka, slijedimo odrednice zdrave prehrane i HACCP-a u moderno opremljenoj školskog kuhinji i blagovaonici koju koriste svi učenici (topli jutarnji obrok uz voće kao desert te nudimo i uslugu ručka) te slijedimo i zahtjeve učenika i roditelja kroz konzultacije s Vijećem roditelja, Vijećem učenika i putem kontinuiranih anketa o prehrani. Osobnim angažmanom učitelji, stručni suradnici i ravnateljica pokazuju primjerom ono što smatraju principima zdravog življenja u cilju da zdrave navike učenici prihvate kao trajnu vrijednost.

Ostavi komentar