Učenici iz Male Subotice uživali na Karibima!

Učenici i učitelji Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica sudjelovali su u iznimno inspirativnom Erasmus+ projektu pod nazivom “Deplastify the Planet” na predivnom otoku Arubi.

Sami Erasmus+ projekt opisali su iz OŠ-a Tomaša Goričanca:

Ovaj mali otok u Karibima dom je toplih i gostoljubivih ljudi. U školi Colegio Arubano realizirali smo zanimljive radionice s ostalim partnerskim školama iz Portugala, Španjolske, Austrije i Belgije. Projekt je okupio pet naših učenika: David Držanić, Grga Brnadić, Abel Baranašić, Jakov Zadravec i Nina Šegović, zajedno s glavnom koordinatoricom projekta, učiteljicom Manuelom Stričak i učiteljicom Dorom Puklek.

Naša avantura započela je radosnim dolaskom na Arubu na petu razmjenu učenika. Drugi dan u Arubi počeo je toplim dočekom u školi Colegio Arubano. Učenici su imali priliku čuti inspirativan govor premijerke Arube, ističući važnost obrazovanja i ulogu mladih u budućnosti zemlje. Domaćini su nam predstavili program razmjene i školu, a razgledavanje škole otkrilo je njezinu jedinstvenu arhitekturu i kulturno bogatstvo. Niz prezentacija različitih škola obilježio je dan, posebno prezentacija učenika Colegio Arubano škole koji su demonstrirali svoje inovacije u smanjenju upotrebe plastike, pokazujući snažnu predanost ekološkoj održivosti. Dan je završio zabavnim igrama upoznavanja za sve učenike na prekrasnoj plaži Surfside te posjetom Bon Bini festivalu u Fort Zoutmanu.

Treći dan obuhvatio je radionicu o marketingu stripa koji će učenici objaviti i predavanje o održivosti organizacije Zero Waste Aruba. Učenici su se aktivno uključili u kviz i analizu mikroplastike. Četvrti dan učenici su posjetili San Nicolas Art District i brojne kulturne znamenitosti otoka. Istražili smo živahnu četvrt umjetnosti San Nicolas te krenuli u kulturnu turneju oko otoka u uzbudljivim džipovima.

Naša avantura uključivala je posjete nevjerojatnim prirodnim i kulturnim znamenitostima Arube (Casibari Rock formacije, Ankar, Ayo, Bushiribana, Casibari, Hoolnerg, the Lighthouse, i Eagle Beach). Uživali smo na plaži Eagle Beach, koja je među tri najljepše na svijetu. Peti dan bio je posvećen čišćenju plaže i analizi mikroplastike, što je pružilo vrijedne uvide u onečišćenje plastikom i njegov utjecaj na okoliš. Počeli smo rano ujutro na prekrasnoj plaži Arashi, prikupljajući uzorke pijeska koje smo kasnije analizirali mikroskopom u laboratoriju škole. Sudjelovali smo u Beach Party zabavi na plaži Arashi gdje su učenici uz zabavu naučili kako se otpad prikuplja, sortira i čisti.

Šestog dana učenici su sudjelovali u nizu aktivnosti, uključujući pješačenje prirodom u Nacionalnom parku Arikok, radionicu o marketingu i posjet tvornici aloe vere. Večer je obilježila živahna svjetlosna parada Aruba Lightning Parade. Na posljednji dan organizirana je diseminacijska svečanost na kojoj su sudionici izrazili zahvalnost svima koji su sudjelovali u projektu.

Koordinatori projekta iz Arube dodijelili su certifikate svim učenicima i učiteljima te izrazili zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu projekta. Ponosni smo na naše učenike i zahvalni timu iz Arube na nezaboravnom iskustvu, na predivnim trenutcima koje smo podijelili te na činjenici da su ovu avanturu učinili nezaboravnom. Imali smo priliku zajedno razmijeniti ideje, znanje i inovacije. Entuzijazam i povezanost svih učenika bili su inspiracija te se nadamo nastavku suradnje i dijeljenju znanja i ideja u budućnosti.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE