12.8 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

OPĆINA SVETI MARTIN NA MURI: Naši Dani turizma poprimaju međunarodni karakter

Općina Sveti Martin na Muri, smještena u najsjevernijem dijelu Međimurske županije, razvija se u mnogim područjima, a upravo složnost ljudi doprinosi da kvaliteta života iz godine u godinu polako ali sigurno raste. Ulaganje u ljude, posebice najmlađe, jedna je od glavnih sastavnica koje su vidljive i kroz ulaganja i praćenje rada udruga, kao i ulaganja u sufinanciranje predškolskog smještaja, zadovoljavanja osnovnog pedagoškog standarda u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju kroz sufinanciranje udžbenika, prijevoza te raznih aktivnosti, kao i stipendiranje visokoškolskog obrazovanja.

Jedan od glavnih nosioca kvalitete života su, uz podršku Općine i Turističke zajednice, naše raznolike udruge. Gotovo da nema obitelji koja nije na neki način uključena u rad i život udruga. Uključivanje stanovništva i poticanje na iskorištavanje različitih mogućnosti prihodovanja u turizmu, gospodarstvu, poljoprivredi te drugim granama gospodarstva i nadalje ostaje glavna preokupacija svih koji rade u lokalnoj samoupravi. I nadalje želimo suradnjom, razvojem novih proizvoda u perspektivi i poticanjem novih ulaganja gdje ih lokalna samouprava može svojim utjecajem olakšati.

Istina je da niti naše područje nije zaobišao trend odlaska izvan domovine, no nadamo se da mjerama koje poduzimamo i koje ćemo i nadalje poduzimati možemo taj trend promijeniti. Daljnjim ulaganjem u izgradnju komunalne infrastrukture te infrastrukture opće korisne namjene, novih turističkih sadržaja te promjenom mnogih akata u ingerenciji lokalne samouprave, primjerice prostornih i urbanističkih planova, nadamo se privući mlađu populaciju na ostanak te stvaranje svog doma ovdje, kako bi i nadalje broj djece u vrtićima, ali i u osnovnoj školi ostao barem na ovoj razini, ako ne i ponešto viši.

Šlag na torti su  naše manifestacije koje postaju sve više zaštitni znak našeg kraja. Manifestacija „Dani turizma“ tradicionalno se održava u srpnju i kolovozu. Radi se o tradicijskoj manifestaciji kojom se podsjeća na i ne tako davne, ali ipak starinske zanate i običaje te obrte kojima su naše bake i djedovi zarađivali za život. Cilj središnje manifestacije „Povorka starih zanata“ je očuvanje tradicije i upoznavanje mladih naraštaja sa životom naših predaka, kao i prisjećanje posjetitelja na njihovu mladost.

Manifestacija više nije lokalnog već međunarodnog karaktera. Prošle godine bili su sudionici iz Slovenije i Austrije, a očekujemo ih i ove godine. Važnost i dobru organizaciju ove manifestacije potvrđuje kandidatura i nagrada „ZLATNI INTERSTAS 2009. za doprinos razvoju kontinentalnog turizma“ koju je Općina Sveti Martin na Muri osvojila 2009. godine i postala dobitnik nagrade ZLATNI CVIJET EUROPE 2010. sa srebrnim znakom, a koja se temelji na obrazloženju grupe turističkih novinara koji su nenajavljeno boravili na povorci u kojoj je sudjelovao izuzetno veliki broj udruga i sudionika, te mnoštvo domaćih i stranih posjetitelja.

Nekoliko crtice iz tog obrazloženja: „Valorizirajući naslijeđe, autohtonost, izvornu kulturološku baštinu, jednostavnost nekadašnjeg načina života, te na suvremen i atraktivan način prezentirajući tradicijske običaje, stare zanate, etno, gastro i druge tradicijske vrijednosti, posebnosti, uz turistički projekt ima i izuzetan edukacijski, kulturološki i odgojni karakter.  Ocjena je da ovim, ali i brojnim promotivnim i drugim zapaženim kulturološko-turističkim manifestacijama, te brigom o ukupnoj uređenosti mjesta, a time i kvaliteti života, osim što značajno pridonosite otimanju prošlosti od zaborava, na suvremen i kreativan način stvarate nov turistički proizvod. Time snažno pridonosite razvoju turizma, i ne samo tog atraktivnog svetomartinskog kraja kontinentalne Hrvatske već i prepoznatljivosti turističkog proizvoda Hrvatske u svijetu.“

Osim Povorke starih običaja i zanata, našim mještanima i posjetiteljima tijekom ljetnih mjeseci pružamo bogat zabavno-kulturni program. Organiziramo međunarodnu likovnu koloniju, koncerte klasične glazbe te još mnoštvo sportskih i kulturnih događanja.

Tijekom godine nudimo bogat zabavno-kulturni program

Općina kao turistička destinacija i tijekom čitave godine priprema manifestacije kvalitetnog i zabavnog sadržaja; od Vincekova, Smotre dječje popevke, Dana turizma, Martinja, Krampuslaufa do događaja vezanih uz advent i božićno-novogodišnje blagdane.

Sveti Martin zaštitnik je naše općine pa tim povodom organiziramo niz zabavnih i kulturnih sadržaja. Svake godine pripremamo kvalitetnu animacija kroz promociju knjiga, izložbe umjetnika te koncerte zabavne i klasične glazbe. U sklopu Dana općine Sveti Martin na Muri 11. studenog u centru mjesta obilježavamo tradicionalnu manifestaciju pod nazivom Martinje u Svetom Martinu na Muri. Kao enogastronomska EDEN destinacija organiziramo sajam OPG-ovaca koji promoviraju i ocjenjuju svoje proizvode pa se u skladu s time organizira ocjenjivanje najboljeg mladog vina.

Najzabavniji dio programa u sklopu našega Martinja je svakako natjecanje u kuhanju Martinskog vinskog gulaša.  Samo se natjecanje održava već sedam godina, a u prosjeku sudjeluje 40 ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Švicarske. Interes za sudjelovanjem u ovom gastronomsko događaju godine u našoj općini svake je godine sve veći.  

Vrlo atraktivna manifestacija za posjetitelje je i naš Svetomartinski krampuslauf. U organizaciji Svetomartinskih krampusa održava se već osmu godinu, a u njemu sudjeluju skupine iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Trudom i zalaganjem svih nas Krampuslauf je postao prava senzacija i nadaleko poznat u Međimurju te u ostatku Hrvatske, a i šire.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,189FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE