10.3 C
Čakovec
Subota, 18 ožujka, 2023

OPĆINA DONJI VIDOVEC: Novim vrtićem i stipendiranjem deficitarnih zanimanja za ostanak mladih!

Općina kontinuirano brine o društvenim djelatnostima nad kojima ima ingerenciju. Prije svega to se odnosi na predškolski odgoj, dijelom na socijalnu skrb, sport i kulturu. U svom je proračunu osigurala sredstva za sufinanciranje ekonomske cijene dječjeg vrtića, pomaganje socijalno ugroženim osobama, a temeljem javnog natječaja, osigurane su i dotacije za redovan rad udruga. Pored toga, srednjoškolcima i studentima pomaže kroz osiguravanje materijalnih sredstava za kopiranje i printanje školskih materijala jer nema program stipendiranja. Vezano uz to, pokušat će se u dogledno vrijeme razmotriti mogućnost uključivanja Općine u program stipendiranja studenata i deficitarnih srednjoškolskih zanimanja.

Djeca su budućnost općine

Uz osiguranje sredstava ustanova i udruga, Općina brine i o stanju objekata koje koriste tzv. društvene djelatnosti pa su tako u proteklom razdoblju završili radovi na Domu kulture vrijednosti nešto manje od 400 000 kuna čime su se dobili novi prostori za društvene aktivnosti, a objekt je dobio novu termičku zaštitu čime mu se podigao energetski razred u smislu uštede toplinske energije.

Isto tako, završile su i sve aktivnosti vezane uz organiziranje poslova i javne nabave za objekt tzv PZ Čakovec – zgrade namijenjene za Interpretacijski centar “Dravski zlatari”. Radovi trebaju započeti skoro za što su osigurana sredstva iz fondova EU INTERREG-a u visini od 700 000 kuna te Ministarstva regionalnog razvoja za potporu projekta u visini nešto više od 92 000 kn. Osigurano je i 700 000 kn na natječaju Ministarstva turizma koje je već za opremu, avansno isplatilo 350 000 kn.

U dogovoru s Međimurskom županijom i OŠ Donja Dubrava, a na prijedlog načelnika, došlo se do zajedničkog zaključka kako riješiti jednosmjensku nastavu u Područnoj školi u Donjem Vidovcu. Drugim riječima, u Donjem Vidovcu, u Ulici Rade Končara 5, nalazi se stambeni objekt koji se prodaje i koji je podoban za prenamjenu u dječji vrtić. Prema najavama, moguće je postići povoljnu cijenu u čiju se kupnju, u cijelom iznosi od oko 200 000 kn, uključuje Županija. Zadaća je Općine izraditi projektnu dokumentaciju i kandidirati projekt vrtića na raspisane natječaje te ga većim dijelom pomoću nepovratnih sredstava te manjim dijelom vlastitih, privesti svrsi, odnosno prilagoditi za uporabu. Samim će time preseljenje dosadašnjeg vrtića osloboditi prostor u Područnoj školi čime bi se zadovoljili uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave.  

U planu je i uređenje prostora za knjižnicu i čitaonicu, također prenamjenom građevinskog objekta.

Načelnik je s pastoralnim vijećem i mjesnim župnikom Mirkom Pilajem uspio ispregovarati uređenje župnog vrta i štaglja u sklopu župne kurije kako bi se taj dio uredio u ambijentalni prostor otvoren za korištenje svim mještanima.

Nedostatak radnika svih profila

Što se gospodarstva tiče, vide se pomaci, poput blagog porasta plaća s daljnjim trendom rasta, javio se interes za povećanjem broja radnih mjesta, no, nažalost, prate se trendovi nedostatka radne snage, naročito u realnom sektoru gdje nedostaju svi profili djelatnika. Gospodarstvenicima se pokušava pomoći kroz prijedloge i savjete o raspisanim natječajima, konzultacije s REDEA-om i sličnim institucijama koje im stoje na raspolaganju. Kako bi dodatno stimulirali gospodarstvo, još uvijek nisu raspisani općinski porezi.

Opremanje gospodarske zone Jug iziskuje znatna materijalna sredstva koja Općina u ovom trenutku nema iako su svi svjesni da bi upravo njeno opremanje sasvim sigurno privuklo potencijalne ulagače, odnosno gospodarske subjekte koji bi onda svojim prisustvom donijeli i radna mjesta te nove prihode, a samim time i zaustavili ljude u Donjem Vidovcu. Zona ima 30 ha, s time da su 12 ha otkupili strani investitori koji čekaju bolja vremena za realizaciju investicije.  

Aglomeracija – kapitalni projekt

U sferi komunalne infrastrukture, pripremljena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju javne rasvjete i samo se čeka otvaranje natječaja.

Za ovu godinu najavljen je i početak gradnje kanalizacijskog sustava za čiji su početak riješene sve administrativne barijere. Tim kapitalnim objektom znatno će se podići kvaliteta stanovanja u samom mjestu, a i znatno će se doprinijeti očuvanju okoliša i prirodnih resursa kojima je općina okružena. No pravo zadovoljstvo življenja javit će se tek dok se završi i sanacija 8 100 metara nerazvrstanih cesta i sanacija oborinskih voda u naselju.

Veliki turistički potencijal

Položaj općine, ali i općenito cijeli kraj uz Muru do ušća u Dravu pogodan je za razvoj turizma. U tom smislu interes je iskazala i TZ MŽ i sama Županija pa je napravljen i prvi korak donošenjem master plana razvoja turizma. A taj plan upravo ovo područje vidi kao središnje mjesto razvoja ruralnog turizma istočnog dijela Međimurja. I u Općini su prepoznali turistički potencijal pa su zaključili kako bi na svom području mogli izgraditi ekokamp koji bi onda trebao postati perjanica u smislu smještajnih kapaciteta i gastronomske ponude. U to bi se izvrsno uklopio i spust rijekom Dravom, razvoj ribolova. Pokušava se napraviti i turistička točka s temom Vidovski zlatari koji su poznati po svojoj manifestaciji “Lov na zlatarski prsten” kao i “Zlatomrazi dolaze”.

Naravno, turisti bi cijelo vrijeme svog boravka mogli pratiti rad te uživati u programu tamošnjih udruga kojih ne nedostaje. Naime, nositelji tamošnjeg društvenog života su KUD, nogometaši i stolnotenisači, lovci i ribolovci, vatrogasci, Društvo Naša djeca, Caritas, umirovljenici…

Svakako posjetiti: Lov na zlatarski prsten

Lov na zlatarski prsten je varijacija Sinjske alke. Odvija se na vodi i time se spaja tradicija zlatarenja i borbe protiv Turaka Vidovske voke). Iz čamca se kopljem gađa prsten i tako se osvajaju bodovi.

Broj djece u područnoj školi: 46

Broj djece u vrtiću: 26

Novorođena djeca: 3

Prirodni prirast: -13

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,019FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE