2.8 C
Čakovec
Srijeda, 1 veljače, 2023

OPĆINA DONJI KRALJEVEC: Mladima nije dovoljno ponuditi samo dobru plaću!

Općina Donji Kraljevec sastoji se od šest mjesta i do sada je najvažnije bilo postići veći stupanj bliskosti, dobrosusjedstva i zajedništva kako bi se napori zajednice usmjeravali na najvažnija pitanja, razvoj općine i kvalitetu života, kaže načelnik Miljenko Horvat te nastavlja: – U općini djeluje 35 udruga od čega šest dobrovoljnih vatrogasnih društava, tri nogometna kluba, udruge žena, tu si ribiči i ekološke udruge, sportske udruge, umirovljenici i drugi. Posebno podržavamo kulturne udruge; KUD Donji Kraljevec, Puhački orkestar, zborovi i mažoretkinje zbog značaja kulturnih djelatnosti. Objektivno, udruga u općini je dovoljno da svatko može naći svoj dio druženja i  aktivnosti.

Nažalost, najveća mjesta u općini, a to su Donji Kraljevec i Hodošan, godinama nemaju uređene domove kulture. Zbog toga bolji kulturni standard imaju mjesta Palinovec i Donji Pustakovec, gdje postoje uređeni domovi kulture. U planu je rušenje kinodvorane u Donjem Kraljevcu na čijem bi se mjestu izgradio Dom kulture. Idejni projekt već postoji, a ondje bi uz udruge kulture bilo mjesta i za osnovnu glazbenu školu. Dom kulture će vjerojatno doći na red oko 2020. godine.

Druga mjesta u općini osim Donjeg Kraljevca nemaju jaka industrijska opterećenja što je prednost, a imaju svu potrebnu infrastrukturu.

Već godinama Općina stipendira svoje studente, a sad i učenike srednjih škola deficitarnih zanimanja. Financira se dječji vrtić, a cilj je da u dogledno vrijeme to bude što manji izdatak za roditelje, konačni cilj je da vrtić bude besplatan.

Očekuje se da ovoga ljeta počnu završni radovi na katu vrtića „Ftiček“ u Donjem Kraljevcu, za prizemlje se čeka na mjeru 7.4. Obećanja ministra već imaju i nadaju se da će i to biti do kraja ove godine. Gotov je i idejni projekt vrtića „Ftiček“ u Hodošanu.

Pomažu sve osnovne škole u općini, s ciljem da uz dobru suradnju mladima osiguraju isti standard u svim mjestima općine, kako bi sva mjesta bila dobra mjesta za život. No to nije dovoljno, treba nešto više.

U ovom trenutku prioriteti su programi prema fondovima EU i ministarstvima. Ukupno kandidiraju 29 projekata za cijelu općinu. Najvažnije za ovu godinu je završetak vrtića, zatim otvaranje stambene zone „Istok“ u Donjem Kraljevcu, krajem ove godine trebala bi početi prodaja gradilišta kojih je 29, te postavljanje LED rasvjete u svim općinskim mjestima po glavnim ulicama. Kako je već poznato, svako mjesto u općini ima osnovnu infrastrukturu već odavno, no još je mnogo posla s uređenjem ulica i cesta.

Od zanimljivosti u općini, svakako treba pogledati etnološku zbirku Jurja Kolarića u Donjem Hrašćanu, rodnu kuću, ali i sam Centar Rudolf Steiner.  Već godinama uspješno organiziraju međunarodni voćarski sajam radi razvoja voćarstva.

Na speedway stadionu Pavlic već vježbaju mnoge reprezentacije, a tu je i hotel „Kralj“ sa smještajnim kapacitetima.   

Ove godine slavi se nekoliko obljetnica: 25 godina postojanja Općine, 20 godina KUD-a Donji Kraljevec i 15 godina mažoretkinja.

Mladima više nije dovoljna samo dobra plaća

Mlade možemo zadržati samo stalnim razvojem gospodarstva. U općini Donji Kraljevec otvoreno je oko 2000 radnih mjesta, od toga oko 1700 u samom Donjem Kraljevcu. U općini djeluje oko 200 tvrtki, a mogu se pohvaliti da su neke od njih nositelji razvoja i na svjetskoj razini. No najvažniji su ljudi, kojima treba omogućiti razloge zbog čega bi ostali ovdje.

Problema ima, posebno tamo gdje ih ne biste očekivali. Konkretno, u Poslovnoj zoni Palinovec predviđeno je sedam građevinskih parcela. Zona ima oborinsku i fekalnu kanalizaciju, te plinsku mrežu, no nema dovoljno interesa, tek pokoji upit. Vjeruju da će se investitori ipak pojaviti s tim da ih i sami traže. No više nisu zadovoljni bilo kakvim radnim mjestima.  

U dvije industrijske i poslovne zone u Donjem Kraljevcu gradi se i očekuju se dobri rezultati. Tu je problem što se industrijska zona teško može proširivati zbog privatnih ih zemljišta u zoni, i to se pokušava riješiti.

Važno je naglasiti da općina Donji Kraljevec i grad Prelog dijele isti razvojni bazen na svega nekoliko kilometara. Tu se stvara jaka razvojna sinergija s ukupno 5000 radnih mjesta, koja bi u budućnosti trebala donijeti još bolje rezultate.

U općini Donji Kraljevec nisu se opredijelili za gradnju inkubatora gdje će razvijati mlade tvrtke kao što to rade gradovi. Razlog za to je taj što samo rijetke od tih malih tvrtki uspiju na tržištu. Ne žele više ulagati u zidove, potrebno je ulagati u ljude, oni su najvažniji.

Zbog toga žele jaki razvojni tehnološki centar u koji bi bile uključene tvrtke s područja općine kao nositelji razvoja i koje bi onda trebale diktirati razvoj i znanja prema svojim potrebama.

Na taj bi se način ovdje stvarao centar izvrsnosti za pojedina stručna znanja koji bi mogao prerasti u nešto više u budućnosti i koji bi na svoj način privlačio mlade ljude sa znanjima. Takav tehnološki razvojni centar mogao bi koristiti i europska sredstva za svoje projekte u uskoj suradnji s tvrtkama, a ta bi sinergija svakako dala ono nešto više.

Tako bi se zadržali mladi koje više nije moguće zadržati samo dobrim standardom pa čak ni dobrim plaćama, već im se mora ponuditi nešto više, mogućnost da se razvijaju u svojim sposobnostima.

Ako se ne ponudi mladima mogućnost stjecanja znanja i stalnog usavršavanja, dakako i dobre plaće, oni će prije ili kasnije otići. Zbog toga potiču tvrtke da budu najbolje, razvojne i inovativne ili im daju podršku i pomažemo koliko to općina može.

Svakako pogledati:

Dane Općine koji se održavaju početkom svibnja i Međunarodni voćarski sajam u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec. Iako voćarski sajam u Donjem Kraljevcu više nije mjesto na kojem se određuje otkupna cijena jabuka, sajam je postao dvodnevna manifestacija na kojoj se susreću proizvođači, kupci i sve zainteresirane institucije koje su potpora razvoju današnjeg voćarstva, ali i mjesto gdje se mogu kušati mnogobrojne domaće delicije.

Broj djece u školi: 319 učenika

Broj djece u vrtiću: 95

Broj novorođenih: 30

Prirodni prirast: -25

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,689SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE