2.8 C
Čakovec
Srijeda, 1 veljače, 2023

OPĆINA DONJA DUBRAVA brine o dobrom životu svih mještana!

Općinu Donja Dubrava – našu „Dobravu“ želimo napraviti mjestom poželjnim za život, mjestom visokog životnog standarda, jedinstvene i očuvane  povijesne, kulturne i prirodne baštine, visoko razvijene i raznolike turističke ponude, ekološkim poljoprivrednim proizvodima,  iskorištavanjem svih raspoloživih resursa uz očuvanje ekološkog okruženja.

Također, prioritet je općinsku upravu Općine Donja Dubrava organizirati za efikasno, pravodobno i kvalitetno izvršavanje funkcija i zadataka sukladno odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, ostalim zakonima i zahtjevima svih mještana, kao i uključiti Općinu, sve općinske subjekte, te zainteresirane poduzetnike u europske projekte te u njima maksimalno iskoristiti raspoloživa sredstva.

Općina Donja Dubrava – naša Dobrava – brine o dobrom životu najmlađih do najstarijih mještana

Ovim trima smjernicama vodi se ukupna politička aktivnost Općine Donja Dubrava, razrađena u operacionalizaciji kroz općinske odbore i udruge. No najvažnija zadaća nam je osiguranje žiteljima Donje Dubrave svih životnih potreba, od jasličke dobi do kasnih umirovljeničkih dana. U osiguranju naznačenih uvjeta ostvarili smo među prvima novi dječji vrtić s jasličkom skupinom uključen u projekte EU. Škola u sklopu koje je i sportska dvorana radi u jednosmjenskoj nastavi već 7 godina. Ove godine škola će se u sklopu energetske obnove kompletno urediti, a ulazi i u eksperimentalni dio nastavnog programa.

Općina pruža potporu studentima, pa tako pravo na jednokratnu financijsku potporu imaju oni koji su u statusu redovnog i izvanrednog studenta (osim izvanrednih studenata koji obrazovni program pohađaju uz rad) upisani u akademsku godinu na bilo koju javnu visokoškolsku ustanovu u Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji ili u inozemstvu. Pod istim uvjetima pravo na dodjelu potpore ostvaruju i studenti koji su upisani na privatne visokoškolske ustanove s pravom javnosti. Potpora iznosi 500 kuna, isplaćuje se jednokratno,  a namijenjena je pokrivanju dijela troškova studiranja.

Donja Dubrava se u posljednjih stotinjak godina spominje kao mjesto obrta i poduzetništva. Taj poduzetnički duh ostao je i danas, tako da se općina prema gospodarskim interesima mještana razvijala i širila kroz nekoliko gospodarskih zona, koje su sada popunjene. Za gospodarski razvoj osigurao se novi prostor od 105.872 m2, koji se sada kroz Urbanistički plan uređenja priprema za zainteresirane poduzetnike.

Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje glavna manifestacija

Za poljoprivredni razvoj Donje Dubrave riješili smo pitanje gospodarenja najvećim dijelom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, a upravo izrađujemo Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem za ostalih cca 50 ha poljoprivrednog zemljišta. Posebni interes iskazujemo očuvanju i razvoju proizvodnje „Dobravskog ljuka“ kroz Deklaraciju o očuvanju i zaštiti „Dobravskog ljuka“. Naime, dobravski crveni luk upisan je u sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvana sorta, a samim time je naš ljuk upisan u Europsku sortnu listu. Donja Dubrava već niz godina održava i manifestaciju „Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje“ na kojoj se prezentiraju sve vrijednosti luka i ekološke proizvodnje.

Bogatstvo društvenog života daju naše udruge, kojih ima 19. Svaka od tih udruga organizira manifestacije iz svog djelokruga, ali izdvajamo samo značajnija, Dobravski fašenk, Smotra dravskih plovila, Smotra Međimurskog folklora, Dobravsko proščenje, izložbe malih životinja, Teniski turnir djece i mladeži, brojna vatrogasna natjecanja, ribički kupovi, natjecanje u veslanju dravskim čamcima, nastupi Puhačkog orkestra, te priredbe u organizaciji KUD-a Seljačka sloga.

Donja Dubrava usmjerena je na najmanje korištenu granu djelatnosti, a to je turistički razvoj Donje Dubrave. Naime, Donja Dubrava se nalazi na najljepšem dijelu cijelog toka rijeke Drave, koji je dug oko 725 km, na sutoku starog toka i derivacijskog kanala. Na tom prostoru namjerava se izgraditi jedinstveno izletište s edukativno-zabavnim centrom, rampama za spuštanje i vađenje plovila, vidikovac, plaže te ostali zabavni sadržaji.

Potpore za poticanje uređenja nekretnina na području općine Donja Dubrava uređene su Odlukom. Ovom Odlukom uređuju se uvjeti, mjere i postupak za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava za uređenje nekretnina. Općina vlasnicima nekretnina koji su tijekom tekuće kalendarske godine kupili, naslijedili ili im je darovana nekretnina na području općine u 1/1 dijela čestice na kojoj je izgrađen stambeni objekt koji namjeravaju urediti za stanovanje ili se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju koji namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt, dodijeliti poticaj u iznosu od 20,000.00 kuna.

Socijalne pomoći Općina dodjeljuje dva puta godišnje, i to za Božić i Uskrs. Dodjeljuje se bonovi za kupnju prehrambenih proizvoda dva puta po 300,00 kuna. Pomoć se dodjeljuje osobama slabijeg imovinskog stanja temeljem analize potreba od strane Odbora za socijalna pitanja.

Svakako pogledati: Dani dobravskog  ljuka i ekološke proizvodnje, koja se održava krajem kolovoza – sačuvati izvorni dobravski ljuk uzgojen na ekološki način.

Broj djece u školi: 219

Broj djece u vrtićima: 48

Novorođene djece: 18

Prirodni prirast: 18

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,689SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE