Održivi turizam Međimurja od kojeg i ostatak Hrvatske ima što za naučiti

U Hrvatskoj se turizam, kao jedna od najznačanijih gospodarskih djelatnosti, uvelike grana, pružajući znatiželjnim posjetiteljima sve više zanimljivih, edukativnih i autentičnih sadržaja koje nemaju priliku vidjeti nigdje drugdje. Naročito su popularni najam vila u Hrvatskoj, brojni kampovi u prirodi, ljetovališta te sve više smještajnih jedinica i sadržaja na obali.

Ipak, turistička se ponuda ne svodi isključivo na primorski dio. Posljednjih godina sve popularniji postaje i kontinentalni turizam koji donosi prava osvježenja u obliku domaće hrane, kvalitete zraka, prekrasne prirode te brojnih sportskih i drugih aktivnosti.

Međimurje se s punim pravom nalazi pri vrhu ljestvice predvodnika održivog ruralnog turizma na području Hrvatske, budući da uz izuzetno razvijenu društvenu i komunalnu infrastrukturu i gostima i turistima pruža autentične doživljajve visoke kvalitete. Drugim riječima – nešto o čemu i ostatak Hrvatske može naučiti!

Zaslužene nagrade

Međimurska je županija prošle godine, u okviru 22. izdanja jednog od najistaknutijih turističkih susreta na području Lijepe Naše pod nazivom “Simply The Best”, pokupila čak 4 priznanja. Ova svečanost okuplja zaposlenike iz područja hotelijerstva, agencijskog poslovanja, kao i raznih drugih turističkih djelatnosti.

Turističkoj zajednici Međimurske županije dodijeljena je nagrada za kvalitetu i inovativnost kampanje ‘’Međimurje daje više“, koja je imala izuzetan utjecaj na rast turističkog prometa u vrijeme pandemije. Turistička zajednica dobiva nagradu i za projekt ‘’Ekomuzej Međimurje malo’’, i to za kvalitetu, izvrsnost i cjelovitost prilikom oblikovanja specijalnih sadržaja koji su naročito obogatili turističku ponudu županije.

Treću je nagradu pokupila čakovečka tvrtka Rudi express, za višegodišnju kontinuiranu kvalitetu usluge te suradnju s lokalnom zajednicom na brojnim kreativnim projektima. Četvrta je, pak, išla u ruke direktora Turističke zajednice, Rudija Grule, za višegodišnji rad i kreativnost u sektoru turizma na području županije.

Prva hrvatska županija s titulom ‘Europske regije sporta’

Zahvaljujući izvrsnim udrugama, ali i vrijednim pojedincima, Međimurje također zasjeda i na vrh ljestvice najsportskijih županija u Lijepoj Našoj. Točnije, od 1. siječnja Međimurje je dobilo prestižnu i odista zasluženu titulu Europske regije sporta 2022.

Međimurska županija prostire se na 730 kvadratnih kilometara; na njenom je području prisutno 426 udruga, preko 15 tisuća registriranih sportaša te više od 6 tisuća onih koji se aktivno bave nekim sportom. Županija je to s brojnim istaknutim pojedincima koji uz pomoć trenera, mentora, ali i obitelji, u sportu ostvaruju fenomenalne rezultate, što redovito potvrđuju brojni sportski portali.

Župan Matija Posavec je, tijekom podizanja zastave „Međimurje – Europska regija sporta 2022.” pohvalio uspjehe i veliku zastupljenost bavljenja fizičkom aktivnošću na području županije. Međimurje ne prednjači samo po profesionalnim uspjesima, već i razvijenom stupnju sportske rekreacije. Posavec je također izrazio i želju za promoviranjem Međimurja, između ostalog i kroz sport.

Održivi turizam koji pruža sadržaje i posjetiteljima i lokalcima

Ova izrazito hvaljena županija posjeduje čak tri nagrade Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) što ju čini jedinstvenom u cijeloj Europi, kao i najuspješnijom destinacijom kontinentalnog dijela Lijepe Naše prema ocjeni HTZ-a.

Turizam se ovdje njeguje tijekom cijele godine, a njegova se održivost temelji kako na ekološkom, tako i na socijalnom aspektu. Time je naglašeno da se posjetiteljima žele pružiti raznovrsni zanimljivi sadržaji, ali da nikako ne oštete lokalce.

Međimurje je, tako, prva zelena destinacija na području Hrvatske (a da je izvan velikih gradova), u kojoj je zastupljen Hop-on Hop-off kružni prijevoz turista budući da im 90 posto gostiju pristižu u automobilima. Slogan im je „Život u pokretu“, a sama činjenica da županija nudi pregršt sportskih sadržaja govori da to za stanovnike Međimurja nisu tek puste riječi.

Isto tako, 80 posto površine županije definira se kao ruralni prostor – s tim da upravo tamo živi 80% stanovnika Međimurja. Snaga koja pokreće ruralni razvoj ovog područja svakako počiva na sinergiji poljoprivrede i turizma, njegovanju lokalnih proizvoda, ali i isticanju prirodnih atrakcija te bogate kulturne baštine.

Ostavi komentar