Održana završna konferencija projekta Roma support – mobilni tim za podršku obiteljima

gdck čakovec roma support 1

U ponedjeljak, 31. kolovoza, u prostorijama zgrade Scheier održana je završna konferencija projekta „Roma support – mobilni tim za podršku obiteljima“.

Projekt je provodilo Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i SOS Dječjim selom Hrvatska.

Na Konferenciji su predstavljeni ciljevi, aktivnosti i rezultati ovog jednogodišnjeg projekta.

Projekt je usmjeren na pružanje podrške pripadnicima romske zajednice u vidu individualnog i grupnog rada s mobilnim timom u njihovim domovima i naseljima.

Intervencije koje je provodio mobilni tim su savjetovanje, pružanje psihosocijalne podrške i educiranje korisnika u temama kao što su odgovorno roditeljstvo, vođenje kućanstva, raspolaganje sredstvima socijalnih naknada, učenje odgovornog odnosa prema okolini, prevencija alkoholizma i drugih oblika ovisnosti, prepoznavanje trgovanja ljudima i seksualnog iskorištavanja te drugih oblika nasilja s naglaskom na žene i djecu.

– Projektom smo obuhvatili 22 obitelji s područja Međimurske županije. U sklopu rada mobilnog tima poduzeto je 789 intervencija u obiteljima, izjavila je Vlatka Vincetić, voditeljica službe za EU fondove, socijalne, zdravstvene i humanitarne programe.

Osim rada s obitelji, u okviru projekta su se provodile i grupne edukacije po temama kao što su prva pomoć, vođenje kućanstva i upravljanje financijama te prava žena i trgovanja ljudima, za koje su interes pokazali i obitelji koje nisu obuhvaćene mobilnim timom.

Ispred SOS Dječjeg sela Hrvatska Asja Zenko, koordinatorica Programa jačanja obitelji i Tadeja Barun Hardi, socijalna radnica u Programu predstavile su specifičnosti mobilnog tima i evaluaciju koja je pokazala visoko zadovoljstvo korisnika dostupnošću i prisutnošću mobilnog tima u njihovim obiteljima te smatraju da im je podrška bila korisna.

Melita Horvat, zamjenica ravnateljice CZSS Čakovec predstavila je ulogu CZSS u projektu te razliku između vrsta podrška koje pružaju u sklopu CZSS i mobilnog tima.

Na koncu su sami korisnici projekta predstavili svoje iskustvo i dobrobiti mobilnog tima za njih.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te se njegova provedba nastavlja i u narednom razdoblju.

(kd)

gdck čakovec roma support 2 gdck čakovec roma support 3 gdck čakovec roma support 4 gdck čakovec roma support 5

Foto: GDCK Čakovec

Ostavi komentar