Održana prva online konferencija „Centra DOSTI” vrijednog 17 milijuna kuna!

Prva online konferencija projekta Centar DOSTI, na kojoj je istaknut značaj izgradnje zgrade javne namjene koja će osigurati uslugu poludnevnog i dnevnog boravak za osobe s invaliditetom, održana je u petak 29.1.2021. godine u 12 sati.

Na konferenciji su između ostalih prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije Miljenka Radović te voditeljica projekta Centar DOSTI Ana Cecelja.

„Ovo je najveći projekt našeg Društva, ali ujedno i najveći koji provodi neka Udruga, ne samo u županiji, već vjerujem u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Centar DOSTI pružat će usluge na najvišem mogućem nivou, a najveća je prednost što će korisnici sve potrebne usluge imati na jednom mjestu“, istaknula je Miljenka Radović, predsjednica Društva.

Projekt „Centar DOSTI“ financira se financijskim sredstvima osiguranih u sklopu javnog poziva pod nazivom „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“, a koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoja u sklopu operativnog programa „Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020.“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.197.122,40 kuna dok udio bespovratnih sredstava iznosi 14.346.088,59 kuna. Nositelj projekta je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, dok su partneri na projektu Međimurska županija te Općina Podturen. Razdoblje provedbe projekta je od 11.7.2018. do 01.06.2023. godine.

Cilj projekta je unaprjeđenje socijalne infrastrukture gradnjom i opremanjem građevine javne i društvene namjene pod nazivom Centar DOSTI. Namjena Centra DOSTI je osiguranje usluge boravka za osobe s invaliditetom. Projekt je usmjeren procesu prevencije institucionalizacije te razvoju izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici te sprečavanje daljnje institucionalizacije novih korisnika. U okviru procesa deinstitucionalizacije, projekt će omogućiti i smanjenje broja institucionaliziranih osoba s invaliditetom te omogućiti njihov proces inkluzije. Osnovat će se Centar za pružanje usluga u zajednici kao javna ustanova za pružanje usluga boravka.

„Mi smo kao Međimurska županija ponosni partner u ovom projektu i doista može poslužiti kao primjer dobre prakse cijeloj Hrvatskoj. Osobe s invaliditetom čine sastavni dio našeg društva, a projekt Centar DOSTI nije važan samo za osobe s tjelesnim invaliditetom, već za cijelu našu zajednicu.“, poručio je Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Kupljeno zemljište nalazi se u naselju Podturen, koje je 12 kilometara udaljeno od sjedište Društva. U projekt izgradnje građevine planirana je izgradnja zgrade javne namjene, neto površine od 881,27 m². Zgrada se će se sastojati od podruma, prizemlja, kata i potkrovlja. U podrumu je planirana izgradnja dvorane i bazena za vježbanje sa svim popratnim sadržajima te sobom za fizioterapeuta, odnosno kineziologa. U podrumu će se još nalaziti vešeraj, spremište, kotlovnica te soba za odlaganje pomagala. U prizemlju će se smjestiti prostorija dnevnog boravka, blagavaonica i kuhinja opremljena prema pravilima HACCP sustava te soba predviđena za rad psihologa, logopeda i socijalnog radnika, odnosno voditelja Centra za pružanje usluga u zajednici Centar DOSTI. Dodatno je još predviđena kupaona te garderoba. Na katu će se nalaziti 3 sobe za odmor korisnika boravka, soba za sastanke, odnosno grupni rad i prezentacijska soba. Predviđen je i ured za stručnog djelatnika, čajna kuhinja te spremište. U potkrovlju će se nalaziti hodnik i stubište. Svaki od navedenih nivoa biti će opremljen s dovoljnim brojem sanitarnih čvorova za korisnike, zaposlenike te osobe s invaliditetom. Kako bi se omogućilo kretanje osoba s invaliditetom između katova navedene građevine, predviđena je i ugradnja lifta. Zgrada će imati prilagođeni ulaz za osobe s invaliditetom te okoliš građevine koji će biti prilagođen za kretanje osoba u kolicima. Sam objekt će biti namijenjen za osiguranje usluge boravka za 20 osoba s invaliditetom.

„Neizmjerno sam sretan i ponosan što će se tako veliki centar graditi upravo u Podturnu. Stara jezgra Podturna zasigurno će živnuti, a daljnja suradnja, kako članova Društva, tako i Općine Podturen i svih stanovnika, odvijat će se na obostrano zadovoljstvo“, ističe načelnik Perica Hajdarović

Početkom provedbe ovog projekta, formiran je projektni tim koji će sudjelovati u provedbi ovog projekta. Do kraja 2020. godine, projektni tim je odradio inicijalne obaveze prema provedbenim tijelima ovog projekta te je započeo pripremati dokumentaciju o nabavi, a koja je vezana uz izgradnju samog Centra. Tijekom proljeća 2021. godine očekuje se početak izgradnje samog Centra dok je početak opremanja Centra predviđen za jesen 2022. godine. Do ljeta 2023. godine očekuje se završetak izgradnje i opremanje Centra te početak operativnog rada.

Projekt će izgradnjom Centra DOSTI omogućiti značajno unaprjeđenje kvalitete socijalnih usluga na području Međimurske županije. Povećanjem kvalitete socijalnih usluga doprinosi se i većoj kvaliteti života građana, odnosno osoba s invaliditetom, smanjenje njihove institucionalizacije, a samim time i boljeg društvenog razvoja Međimurske županije.

Ostavi komentar