Odgajateljica u čakovečkim vrtićima rastu plaće u prosjeku rastu 16,3 posto!

Nakon završetka pregovaračkog postupka potpisan je Kolektivni ugovor za dječje vrtiće Cvrčak i Cipelica, ustanove predškolskog odgoja kojima je osnivač Grad Čakovec. Konkretno radi se o ugovorima za Dječji vrtić Cvrčak i Cipelicu.

Prema novom kolektivnom ugovorom, regulirana su prava i obveze zaposlenika, uređeno je pitanje plaća i drugih materijalnih prava, radnog vremena i organizacije rada, odmora i dopisa, stručnog osposobljavanja, te ostalih radnih i socijalnih prava zaposlenika, te mehanizmi njihove zaštite.

Kolektivni ugovor uz nazočnost članova pregovaračkog tima, potpisali su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar te predsjednik Samostalnog sindikata Hrvatske Darko Idžaković. Novi kolektivni ugovor usklađen je sa odredbama Zakona o radu, omogućuje povećanje plaća svim zaposlenicima u obje predškolske ustanove, a prava i obveze svih djelatnika usklađene su sa potrebama korisnika i mogućnostima Gradskog proračuna.

U prosjeku će plaće zaposlenicima, od odgajatelja, medicinskih sestri, suradnika u pedagoškom odgoju, administrativnih djelatnika, kuhara, domara, spremačica kojih je ukupno 195 u oba gradska vrtića,  biti veće za 16,3 posto.

Odgajateljice u vrtiću zakonski moraju imati višu ili visoku stručnu spremu, a plaće im od osnovne raste uz dodatke za staž, mentorstvo ili ako su voditelji smjene. Tako primjerice odgajateljica koja je došla s fakulteta, nema djecu, te joj je to početak zaposlenja, osnovna neto plaća bit će po novome oko 5.500 kuna.

Kovač se boji da bi i odgajateljice mogle odlaziti vani

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da novi Kolektivni ugovor omogućuje rast plaća djelatnicima u gradskim vrtićima, ali i ispravlja neke nelogičnosti u visini plaća pojedinih zaposlenika.

– Obrazovanje, konkretnije predškolski odgoj prioritet je ove gradske vlasti, te reguliranje plaća i ostalih prava i obveza djelatnika u vrtićima, na tragu je stvaranja uvjeta za što kvalitetniji boravak djece. Dio je to i demografske politike, jer povećanje plaća odgajateljicama i odgajateljima, kadrovima koji polako postaju deficitarni na tržištu rada, omogućuje da na ovom poslu imaju bolja primanja, ali i reguliranu i jasnu mogućnost napredovanja i povećanja plaća. Vjerujem da će ih to potaknuti da ne razmišljaju od odlasku, već da svojim znanjem i stručnošću i dalje pridonose sretnom i ispunjenom djetinjstvu naše djece, kazao je gradonačelnik.

Novi Kolektivni ugovor potpisan je na rok od dvije kalendarske godine.

Ostavi komentar