Ocean Orchids: Carstvo orhideja i tropskog bilja

Tropska bajka na sjeveru zvana Ocean Orchids mjesto je u slovenskom Dobrovniku gdje se svakoga jutra budi 4000 novih orhideja! Kao da to nije dovoljno, stvorili su i prekrasan tropski vrt koji oduzima dah, a uzgojili su i prvu slovensku vaniliju!

Dani otvorenih vrata

Proteklih je dana slovensko poduzeće Ocean Orchids otvorilo svoja vrata zainteresiranim posjetiteljima te je uz prigodan program omogućilo besplatno razgledavanje i uživanje u čarobnom svijetu tropskog bilja. 

Bujno egzotično bilje tropskih i suptropskih predjela našeg planeta nalazi se na udaljenosti od tek pola sata vožnje od Čakovca, a predstavlja pravi biser: kutak tropske prašume gdje traje vječno ljeto.

Ocean Orchids je tvrtka s 15-godišnjom poviješću koja se nalazi u Dobrovniku u Prekmurju. Uz pomoć geotermalne energije godišnje uzgajaju 2 milijuna orhideja Phalaenopsis u staklenicima od 4 hektara. Njihov je način uzgoja orhideja poznat i kao uzgoj s najmanjim ugljikovim otiskom u čitavoj Europi!

Villa Orhideja na Danima otvorenih vrata

I sami smo ih posjetili i uživali u 1500 mᒾ džungle s više od 900 egzotičnih primjeraka i približno 400 biljnih vrsta!

Tropi usred sjevera

Ponuda poduzeća Ocean Orchids obogaćena je kutkom obojane tropske divljine – vrtom tropskih biljaka koji se nalazi pored proizvodnih površina poduzeća. Iz vrta možete “škicnuti” i proizvodni dio gdje svakoga dana zacvate oko 4000 orhideja! 

Probajte zamisliti da radite na ovakvu mjestu; uopće se nismo iznenadili kad smo među zaposlenicima sreli i Stjepana iz Svetog Martina na Muri koji svakodnevno putuje na posao – jer vrijedi.

Mladi Stjepan iz Međimurja vrijedno radi u proizvodnji

U vrtu se, osim brojnim botaničkim vrstama orhideja, možete diviti zanimljivim tropskim i suptropskim biljkama iz cijelog svijeta. U objektu visokom 6 metara mogu se izbliza vidjeti mnoge biljke koje poznajete iz svakodnevnog života: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ylang-ylang, taro, đumbir, karambola i mnoge druge. Bogata zbirka šarenih flamingovih cvjetova (Anthurium) i širok izbor penjačica očarat će čak i one najizbirljivije!

Prva slovenska vanilija

Ove su nam godine u Ocean Orchids-u predstavili i novitet – prvu slovensku vaniliju!

Vanilarij je ekosustav zatvoren plutenim čepom u kojem se održava visoka vlažnost pa vaniliju nije potrebno zalijevati dok ne naraste do vrha epruvete. Moguća je i kupnja sadnice tropske vanilije u staklenci ili odrasle vanilije u lončiću!

Vlasta u zemlji čudesa

Ljubitelji bujne tropske prirode poput naše novinarke Vlaste, pripremite se. Vlasta je čitavo vrijeme tijekom posjete tropskom vrtu bila u stanju blagog transa! 

Veni, vidi, vici ili po Vlastinom: Se je moje!

Jasno, kupila je dvije orhideje kako bi obogatila i vlastiti vrt.

Ukoliko još uvijek niste uvjereni da biste trebali sjesti u auto i prvom se prilikom uputiti prema Dobrovniku, neka vam fotografije kažu drugačije! Sretan put i nema na čemu!

 Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE