Uz nadzorne fiksne stižu tri mobilne kamere!

Važno je napomenuti da uz osam fiksnih nadzornih kamera u Međimurje stižu tri ručna uređaja za mjerenje brzine koji će se postavljati nakon kamera. Ti će se uređaji postaviti na stup, uglavnom na nepregledna područja gdje policajci ne mogu stajati- ali može uređaj. Mobilni uređaji rotirat će se po cijelom Međimurju, a lokacija nikad neće biti poznata. Time će se izbjeći da vozači nastave ‘’ludu’’ vožnju nakon što prođu fiksnu nadzornu kameru.

Nove nadzorne kamere koje se postavljaju u cijeloj Hrvatskoj stigle su u Međimurje. Trenutno se nalaze u testnoj fazi, a na koji način funkcioniraju, te kako će se sankcionirati prometni prekršitelji saznali smo u razgovoru s međimurskim načelnikom prometne policije Sinišom Šajnovićom.

– U pitanju je još testni rad nadzornih kamera. Kada će se krenuti mjeriti brzina bit ćete obaviješteni od strane policije, najvjerojatnije krajem ovog mjeseca ili početkom srpnja, poručio je načelnik Šajnović.

Bilo kako bilo, vozači se nakon postavljanja istih voze puno pažljivije nego je to bio ranije slučaj.

Kamere najnovije generacije proizvodi švedsko-nizozemska korporacija. Mogu pokriti šest traka, te 32 vozila u snopu istodobno, u dolasku i odlasku, dakle u oba smjera. Senzor je specijalno razvijen za kontrolu prometa, snima čak četiri slike u sekundi, na visokoj rezoluciji od 20 megapiksela.

– Senzor automatski čita registarske tablice i putem mobilne mreže fotografije se u realnom vremenu šalju u policiju. Aplikacija također automatski povuče  podatke o vlasniku vozila, te generira obavijesti prekršaja. To se odnosi na vozila koja su ukradena ili im je istekla prometna dozvola. Sustav odmah signalizira da nešto nije u redu. Također i u slučaju da je vozač pod zabranom vožnje, ističe Šajnović.

Radarski snop aktivan je 24 sata dnevno, vozilo počinje ‘’loviti’’ na 100 metara udaljenosti, dok se fotografija snima na otprilike 35 metara, u trenutku u kojem se presuđuje radi li se o prekršaju brzine ili ne.

Kamere bilježe tri potencijalna prekršaja

Osim vozila koja voze većom brzinom od dopuštene, kamere će snimati, a policija kažnjavati i sve one koji nisu vezani sigurnosnim pojasom ili telefoniraju u vožnji.

Što se tiče najava gdje će kamere biti to se neće posebno najavljivati jer jedna od namjera jest da vozači konstantno prate prometna pravila i ograničenja, na svim relacijama. Nije cilj da se objavi da će kamera biti na jednoj lokaciji pa se tu propisi poštuju, a na drugoj se krši. Građani neće znati u kojoj se kutiji nalazi kamera, policijski službenici će znati. Posebno se neće objavljivati gdje je koja kamera.

Uz brzinu, kamera kažnjava vozače koji u prometu koriste mobitel na nedopušten način, te ako nisu vezani. Pojas se odnosi na se sudionike u automobilu, što se često zaboravlja. To znači da ako se vozite po propisu, ali niste vezani i(ili) koristite mobitel dobit ćete kaznu. Sustav izdvaja prekršaje.

Znak radarske kontrole na cesti gdje su smještene kamere neće biti postavljeni, tj. za sad nisu predviđeni.

“Zaslikat” će vas ako vozite iznad 70 km/h

Na ograničenje brzine u naselju ili brzoj cesti postavit će se limit za kažnjavanje brzine. Tako će primjerice na ograničenje brzine u naselju gdje je dozvoljena brzina 50 kilometara na sat, radar za kažnjavanje bit će postavljen na 73 ili 74 kilometara na sat.

– To će se vidjeti prema kretanju brzine. Ne možemo si dozvoliti da neće biti niti nijedan prekršaj brzine, a opet neće biti ograničenje postavljeno na 62 km na sat. Što se tiče zaobilaznica gdje je dopuštena brzina 70 km na sat, tolerancija je deset posto dakle 77, a kamera će snimati iznad 90, kaže načelnik.

Prvo će se testno ispitati o kojem se broju prekršaja radi, pa se prema tome može odrediti hoće li biti veće ili manje ograničenje. To je u ovlasti međimurske policije, kao i slanje ‘’čestitke’’ na kućnu adresu.

Najniža kazna – 500 kuna

Cijene kazni za sad ostaju iste. Da ponovimo, u naselju ako prekoračite brzinu od 30 do 50 km kazna je 2000 kuna, od 20 do 30 prekoračenje brzine 1000 kuna, od 10 do 20 500 kuna, a do 10 posto 300 kuna. Za vožnju bez pojasa dobit ćete kaznu od 500 kuna, a telefoniranje u vožnji 1000 kuna. Kao što je poznato na ove kazne postoje i popusti u slučaju prometnog plaćanja.

Lokacije fiksnih kamera

Obišli smo lokacije unutar područja koja pokriva PU međimurska te vam donosimo popis lokacija na kojima trebate biti izuzetno oprezni. Oprez je inače potreban tijekom bilo koje vožnje, po bilo kojoj dionici.

Kamere bi nas samo trebale podsjećati da se uvijek trebamo držati prometnih propisa koji vrijede na prometnici po kojoj se vozimo.

– Varaždinska ulica kod kućnog broja 62 (D2), Nedelišće

– Ulica Maršala Tita kod kućnog broja 69 (D209), Šenkovec

– Južna obilaznica grada Čakovca (D3), 520 m zapadnije od raskrižja D3-Preloška ulica, Čakovec

– Ulica Zrinsko-Frankopanska kod kućnog broja 39, Čakovec

– Glavna ulica kod kućnog broja 151 (D3), Mala Subotica

– Ulica Maršala Tita kod kućnog broja 79 (D209), Mursko Središće

– Čakovečka ulica kod kućnog broja 64 (D20), Prelog

– Ulica Brezje kod kućnog broja 39 (D227), Brezje

 

Ostavi komentar