Novosti iz Umjetničke škole Miroslav Magdalenić: Čakovec će uskoro dobiti prvu pravu koncertnu dvoranu

Školu pohađa oko 300 djece, a kako bi se dodatno podigla kvaliteta glazbenog obrazovanja, Grad Čakovec, na inicijativu naše škole, odlučio je školsku zgradu u Nazorovoj ulici obnoviti i dograditi, rekla nam je Senka Bašek, ravnateljica Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, te nastavila: – Resorno ministarstvo izdalo je suglasnost, a dobivene su i potrebne dozvole konzervatorskih službi za zahvat na stoljeće staroj građevini.

Time su zadovoljeni preduvjeti za pokretanje postupka za izradu glavnog projekta. Obnovit će se postojeći i dograditi novi prostor za potrebe škole, te koncertna dvorana s oko 150 mjesta. Takav prostor Čakovcu itekako nedostaje, a njegovom izgradnjom dodatno će se povećati kvaliteta kulturne ponude namijenjena svim građanima.

Također, osim za potrebe škole, dio novih prostora bit će i na raspolaganju udrugama u kulturi, čime će se stvoriti uvjeti za njihov još bolji i kvalitetniji rad. Planirano je da se ova investicija, vrijedna oko 7 milijuna eura, prijavi na europske fondove namijenjene izgradnji i obnovi obrazovne i urbane infrastrukture. Osim u Čakovcu, nastavu održavamo i u Donjem Kraljevcu, Prelogu te Murskom Središću.

I ove školske godine priređujemo niz koncerata: Koncert u prosincu, Fašnički koncert, koncert nagrađenih učenika, završni koncert, koncert završnih razreda i podjela svjedodžbi,  Međunarodno gudačko natjecanje R. Matz i samostalni koncert baletnog odjela u Čakovcu.

U tijeku prijave za predškolske i početničke glazbene programe

 

Predškolski i početnički glazbeni programi imaju veliku važnost zbog dokazanog utjecaja glazbe na emocionalni, socijalni, kognitivni i psihomotorni razvoj djeteta te obuhvaćaju i razvijaju sve elemente potrebne i za uspješan nastavak glazbenog obrazovanja u redovnim programima glazbene škole. Pristup polaznicima bazira se na socijalizaciji, ali i individualizaciji te višestrukom razvoju, uz naglasak je na emotivnom, intelektualnom i psihosocijalnom senzibiliziranju glazbom. Osnovni ciljevi i zadaci programa su upoznavanje glazbene umjetnosti, razvijanje glazbenog sluha i pamćenja, osjećaja za ritam, tonsku visinu, agogiku, zvukovne boje, smisla za lijepo, interesa i ljubavi prema glazbi, emocionalnog doživljaja glazbe, glasovnih mogućnosti, stvaralačkih sposobnosti, poticanje aktivnosti, višestruko kreativno izražavanje i vokalno-instrumentalno muziciranje. Predškolski i početnički glazbeni programi obuhvaćaju djecu u rasponu od 5 do 9 godina, organizirani su u 3 stupnja i u manjim skupinama, a održavaju se u Čakovcu, Murskom Središću, Prelogu i Donjem Kraljevcu.

Balet za djecu od 5 do 10 godina

Predškolski i početnički programi klasičnog baleta pružaju mogućnost svim zainteresiranim polaznicima uvod u plesnu umjetnost, obrazovanje u kulturi te stjecanje navike bavljenja aktivnošću od malih nogu. Dodatno, balet kao posebna disciplina, iznimno pozitivno utječe na pravilno držanje, razvoj izduženih, vretenastih mišića, samosvjesnost o vlastitom tijelu te potiče razvoj koordinacije tijela i koncentracije, što se pokazalo višestruko pozitivnim u djelovanju na razvoj djece u navedenim godinama života. Programi također uvelike djeluju ne samo na djecu zainteresiranu za budući upis u baletnu školu, nego i na cjelokupnu zajednicu kroz učenje u kulturi, plesu, glazbi i umjetnosti općenito. Klasični balet razvija dječji smisao za estetiku pokreta, koncentraciju, pamćenje, samodisciplinu i usredotočenost te potiče međusobno uvažavanje i suradnju. Predškolski i početnički programi klasičnog baleta obuhvaćaju djecu u rasponu od 5 do 10 godina, organizirani su u 4 stupnja i u skupinama, a održavaju se u Čakovcu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE