NOVOGODIŠNJA KUHARICA: Tajna međimurske sarme

Zaštitno lice blagdanskog stola prvog dana Nove godine sjeverozapadne Hrvatske je između ostalog i “njezino veličanstvo” sarma. Svatko tko se upušta u pripremu ove zimske gastrodelicije, ima svoje tajne sastojke, omjere, recepture i načine zamatanja sarmi. Svoju tajnu pripreme međimurske sarme otkriva kuhar Dražen Polak iz Doma umirovljenika Čakovec.

Tajna međimurske sarme

Kuhar Andrija Polak sarma 02
Dražen Polak – Dom umirovljenika Čakovec

Priprema:

Nasjeckamo luk i popržimo ga. Dodamo rižu i zalijemo s 0,5 l temeljca. Rižu ohladimo i stavimo u mljeveno meso. Dodamo jaja, začine i sve dobro promiješamo. Listove zelja odvojimo, operemo i napunimo smjesom te zamotamo sarme. Nasjeckamo luk, popržimo ga i dodamo crvenu papriku, ajvar, suhi hamburger i narezano zelje. Začinimo, posložimo sarmu u lonac, poklopimo i dinstamo na laganoj vatri dva sata. Serviramo uz pire od krumpira.

 

 

 

Sastojci:

– 1 glavica zelja

– 1 kg mljevenog mesa (70 dag svinjetine, 20 dag junetine)

– 15 dag riže

– 2 glavice luka

– režanj češnjaka

– 10 dag suhog hamburgera

– 2 jaja

– sol, Vegeta, biber, sjeckani peršin

– ajvar (1 žlica), crvena paprika

– 1 kg rezanoga kiselog zelja

 

Vinska karta:

Chardonnay – suho bijelo vino

Krenite u nabavku sastojaka i krenite s radošću kuhati!

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar