Zaštitno lice blagdanskog stola prvog dana Nove godine sjeverozapadne Hrvatske je između ostalog i “njezino veličanstvo” sarma. Svatko tko se upušta u pripremu ove zimske gastrodelicije, ima svoje tajne sastojke, omjere, recepture i načine zamatanja sarmi. Svoju tajnu pripreme međimurske sarme otkriva kuhar Dražen Polak iz Doma umirovljenika Čakovec.
Tajna međimurske sarme
Priprema:
Nasjeckamo luk i popržimo ga. Dodamo rižu i zalijemo s 0,5 l temeljca. Rižu ohladimo i stavimo u mljeveno meso. Dodamo jaja, začine i sve dobro promiješamo. Listove zelja odvojimo, operemo i napunimo smjesom te zamotamo sarme. Nasjeckamo luk, popržimo ga i dodamo crvenu papriku, ajvar, suhi hamburger i narezano zelje. Začinimo, posložimo sarmu u lonac, poklopimo i dinstamo na laganoj vatri dva sata. Serviramo uz pire od krumpira.
Sastojci:
– 1 glavica zelja
– 1 kg mljevenog mesa (70 dag svinjetine, 20 dag junetine)
– 15 dag riže
– 2 glavice luka
– režanj češnjaka
– 10 dag suhog hamburgera
– 2 jaja
– sol, Vegeta, biber, sjeckani peršin
– ajvar (1 žlica), crvena paprika
– 1 kg rezanoga kiselog zelja
Vinska karta:
Chardonnay – suho bijelo vino
Krenite u nabavku sastojaka i krenite s radošću kuhati!
foto: Zlatko Vrzan