Novi policijski presretač Audi A4 već “lovi” prebrze vozače na cestama u Međimurju

nova vozila MUP
Primopredaja novih vozila MUP-a, Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu 4. lipnja je održana svečana primopredaja 78 vozila nabavljenih iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, javio je MUP.

Objedinjenu javnu nabavu za 2016. i 2017. godinu proveo je Središnji državni ured za javnu nabavu, a vrijednost vozila je oko 29 milijuna kuna s PDV-om.

Radi se o 26 osobnih vozila tzv. “presretača”, 15 kombi vozila za obavljanje očevida i 30 motocikala za prometnu policiju te Mobilnu jedinicu prometne policije. Nabavom je obuhvaćeno i pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji te dva kombi vozila s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja za Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Iz PU međimurske su nam potvrdili da su neka od nabavljenih već stigla i u Međimurje.

– Od 78 vozila nabavljenih iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Policijskoj upravi međimurskoj odobreno na korištenje dva vozila. Radi se o osobnom automobilu marke Audi A4 tzv. “presretaču” i kombi vozilu za obavljanje očevida s policijskim obilježjima, marke Ford Transit Custom – onjašnjeno je iz glasnogovorništva PU međimurske.

Međimurska policija već od ranije ima jednog presretača, prema našim informacijama, a novi Audi A4 trebao bi na našim cestama loviti prebrze vozače.

– Novim vozilima obnovljen je vozni park Postaje prometne policije Čakovec, a građani ih već mogu vidjeti na prometnicama Međimurske županije – potvrdili su iz međimurske policije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je predao ključeve novih vozila policijskim službenicima, kazao je kako ovom primopredajom hrvatska policija krupnim koracima ‘hvata’ standarde 21. stoljeća.

– Kad govorimo o presretačima, važno je da oni već u prvoj godini korištenja isplate sve svoje troškove, ne samo troškove vozila nego i održavanja. Na jednu kunu za vrijeme eksploatacije svaki od njih zaradi 4,3 kune. Međutim poanta je da se kontrolira brzina koja je jedna od najvećih razloga nesreća na našim cestama, a i sama njihova nazočnost djeluje preventivno na vozače – rekao je ministar Božinović i dodao kako je cilj smanjiti broj prometnih nesreća.

Prošle 2017. godine na hrvatskim prometnicama poginula je 331 osoba, više od 2.700 je teže ozlijeđeno, a više od 11.800 je lakše ozlijeđeno.

Ostavi komentar