Novi Erasmus+ projekt u OŠ Strahoninec: Učenici će putovati u Portugal, Italiju i na Kanarske otoke

Osnovna škola Strahoninec Ersamus projekt Heratage1

Osnovna škola Strahoninec ove školske godine krenula je u novi međunarodni projekt Erasmus+ pod radnim nazivom OUR HERITAGE IS OUR TREASURE.

Učiteljica engleskog jezika OŠ Strahoninec, Tamara Vidović, glavni je koordinator ovog dvogodišnjeg školskog partnerstva u kojem sudjeluje sveukupno šest škola diljem Europske unije:
– Osnovna škola Strahoninec, Hrvatska (glavni koordinator)
– Istituto Comprensivo Lucca 6, Lucca, Italija
– Agrupamento de Escolas General Serpa Pinto de Cinfães, Portugal
– Colegio de Educacion Infantil y Primaria Valsequillo Valsequillo, Gran Canaria, Španjolska
– Dimotiko Scholeio Anaritas Paphos, Cipar
– Dimotiko Scoleio Pastidas, Rodos, Grčka

Tijekom dvije godine trajanja projekta predviđeno je šest susreta partnera s aktivnostima osposobljavanja, podučavanja i učenja. Sve aktivnosti vezane su uz Europsko kulturno naslijeđe, razvijanje vještina i kompetencija na području informacijsko komunikacijske tehnologije te učenje stranih jezika, posebice engleskog jezika.

Osim edukacije učitelja, u projektu su predviđene i mobilnosti učenika. Tako će učenici OŠ Strahoninec putovati u Portugal, Italiju i na Kanarske otoke te će također biti domaćini svojim vršnjacima iz spomenutih država tijekom susreta partnera u Strahonincu.

Na prvom sastanku partnera s aktivnostima osposobljavanja, podučavanja i učenja za učitelje na Cipru, od 12. do 16. studenoga, sudjelovale su učiteljice Petra Žganec i Tamara Vidović.
Ravnatelj, učitelji i učenici škole Dimotiko Scholeio Anaritas, koja se nalazi u mjestašcu Anarita u blizini Pafosa, omogućili su nam uvid u bogatu ciparsku kulturu i tradiciju te nas upoznali nas sa svakodnevnim radom škole.

Timovi svih zemalja partnera prezentirali su svoju školu, mjesto i državu. Također, učitelji su razmijenili informacije o obrazovnim sustavima u pojedinim državama, usporedili zaduženja, obveze i plaće.

Učiteljice Tamara i Petra održale su sat o Hrvatskoj učenicima 1. i 2. razreda škole. Malim Cipranima jako su se sviđale fotografije našeg mora, zelenih ravnica i visokih planina. S lakoćom su savladali brojanje do 5 na hrvatskom jeziku. Ipak najviše ih je oduševio, naravno, nogomet i uspjeh hrvatskih nogometaša.

Učitelji ciparske škole održali su IKT radionice i upoznali partnere s njihovim primjerima dobre prakse i alatima koje koriste, kao što su Classdojo, Wix, Word Press, Movie Maker, Skype, Solar System Scope.

Učiteljica Tamara Vidović održala je eTwinning radionicu tijekom koje su sudionici radionice upoznali twinspace projekta i uvježbavali kako stavljati materijale na stranice projekta te komunicirati putem twinspace-a.

Svi partneri bili su oduševljeni edukacijom u muzeju. Edukaciju i samo osmišljavanje edukacije te izradu materijala prije nekoliko godina preuzeli su učitelji. Osmislili su vrlo sadržajne, interaktivne radionice tijekom kojih kroz zabavu uče o povijest Cipra, mitovima i legendama.
Sav materijal i radionice su besplatne za učenike 5. razreda
Učitelji su sudjelovali u radionici izrade tradicionalnih ciparski predmeta od gline.

Tijekom sastanka, održan je i izbor za logo projekta. Svaka škola partner predložila je jedan logo, učenici su prije sastanka glasali za najbolji, a tijekom sastanka objavljen je pobjednički logo – logo koji je prikupio najviše glasova. Pobjednički logo bio je logo kojeg je predložila OŠ Strahoninec a osmislila Ema Puljić, učenica 7.b razreda.

Projekt ima i svoju maskotu, kukičanog psića koji se zove Tesorino i putuje s učenicima i učiteljima diljem Europe. Tesorino ima i vlastitu putovnicu koju su osmislili učenici OŠ Strahoninec.

Isto tako, koordinatori projekta iz svih škola partnera dogovorili su sve detalje oko provedbe projekta, obveza sudionika mobilnosti, evaluacije i diseminacije.

Sveukupni doživljaj bio je obogaćen razgledavanjem brojnih arheoloških znamenitosti Pafosa i znamenitosti koje su na UNESCO-voj listi svjetske baštine: Afroditino svetište, mjesto rođenja božice Afrodite, svetište i hram Apolona, Dionizova vila, grčko kazalište Kurion, nekropole, mozaici, Paleapafos, Kouklia.

Sve aktivnosti i rezultati projekta dostupni su na web stranicama projekta te na eTwinning portalu.

S veseljem se iščekuje drugi susret partnera u Strahonincu, u ožujku 2019. godine!

(tv)

Ostavi komentar