Nova ravnateljica Muzeja: Uskoro muzej međimurskih žena koje su optuživali da su vještice

Maša Hrustek Sobočan
Maša Hrustek Sobočan

Vijećnici Skupštine Međimurske županije imenovali su nedavno Mašu Hrustek Sobočan ravnateljicom Muzeja Međimurja Čakovec na četiri godine.

Maša Hrustek Sobočan rođena je 1978. godine u Čakovcu. Diplomirana je povjesničarka umjetnosti i rusista, te ujedno profesorica povijesti umjetnosti te ruskog jezika i književnosti. Za vrijeme studija proglašena je najboljom studenticom na Katedri za ruski jezik i književnost za akademsku godinu 2004./2005. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu 2006. godine. Godine 2013. upisuje doktorski studij u Ljubljani, a istovremeno pohađa edukaciju za kulturnog menadžera koju je provodio DeVos Institute of Arts Management, University of Maryland, USA, u suradnji s našim Ministarstvom kulture.

U Muzeju Međimurja zapošljava se kao kustosica Kulturno-povijesnog odjela 2006. godine, a od 2015. ima zvanje višeg kustosa. Od 2011. bila je zamjenica ravnatelja MMČ-a. Autorica je četiriju samostalnih tematskih izložbi u muzejskoj djelatnosti, sudjelovala je u pripremi i provođenju više prekograničnih projekata – “pHisCulture”, “Tematski putovi Zrinskih”, “Living castles”, “Zdrava Mura”, zatim “Dvije utvrde – Nikola IV. Zrinski – europski simbol zajedništva”, te trogodišnji projekt o Josipu Štolceru Slavenskom, a osim toga osmislila je pedagoški program MMČ-a.

Projekt digitalizacije Muzeja Međimurja Čakovec, odnosno ukupno devet novih muzejskih jedinica, koji je prijašnjih godina koordiniralo Ministarstvo kulture, negdje je zastao. Što to znači za MMČ i o čemu se radi?

– Prijašnji program i projekt Digitalnih muzeja sjeverozapadne Hrvatske, u koji je osim nas bilo uključeno devet hrvatskih muzeja, zbog niza je razloga preinačen na način da sada svaki muzej zasebno predlaže svoj projekt i program na ocjenu.

To znači da je Muzej Međimurja Čakovec u kratkom vremenu morao osmisliti projekt i program za strukturne fondove Europske unije, za operativni program pod nazivom ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020.

Zbog toga smo zajedno s Međimurskom županijom, koja je nositelj projekta, razvojnom agencijom REDEA-om i Turističkom zajednicom Međimurja kandidirali novi redefinirani projekt pod nazivom ‘Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Staroga grada Čakovec u muzej nematerijalne baštine’.

Što donosi novih devet muzejskih jedinica?

U kojoj je fazi taj projekt?

– Kandidatura je u finalnoj fazi, od sedam stupnjeva ocjenjivanja našeg projekta sada smo na šestom stupnju, takozvano čišćenje budžeta, i s pravom očekujemo da će projekt biti uskoro usvojen te da će negdje u travnju uslijediti potpis ugovora i na taj način i početak radova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 44 milijuna kuna, od čega 30 milijuna kuna otpada na građevinske i zaštitne radove, a 7 milijuna za muzej nematerijalne baštine, ostatak ide na ostale troškove. Idejni koncept novog postava izradio je još Vladimir Kalšan, međutim, sada je krenuo u nadopunu i potpunu realizaciju.

Uz rekonstrukciju bedema Staroga grada u Čakovcu, odnosno obnovu postojećih objekata te izgradnju faksimila barokne zgrade uz samu fortifikaciju lijevo od ulaza u Stari grad, planira se muzejski postav novog Muzeja nematerijalne baštine te dodatni sadržaji uz Muzej.

Što donosi u kulturnom i turističkom smislu Muzej nematerijalne baštine?

– U tom novom Muzeju nematerijalne baštine neće biti izlošci samo vezani uz etnologiju, već mnogo više. Predstavit ćemo načine ratovanja u prošlosti, obranu utvrde od neprijatelja i drugo.

Novi će Muzej nematerijalne baštine imati devet muzejskih jedinica, tako naprimjer: Obrambeni sustav Zrinskih na rijeci Muri u 16. i 17. stoljeću, te o vojnim pohodima i najvažnijim bitkama feudalnih gospodara. Tu će se nalaziti i šest prostorija tamnica u kojima su zatvorenici boravili od 16. do 20. stoljeća, od turskih zarobljenika, lokalnih žena optuživanih da su vještice, do zatvorenika Drugoga svjetskog rata i komunističkog režima.

Probit će se ulaz u sjeveroistočni bastion, unutar kojega će biti prezentiran Sustav obrane čakovečke utvrde od 13. do 17. stoljeća, a na katu međimurski mitovi i legende. Predstavit ćemo Legendu o zmaju Pozoju, Tajni tunel te Ljubavnu legendu o Izabeli Petroci i Nikoli Malakoczyju, zatim zanate vezane uz nematerijalnu baštinu, ples i glazbene sastave, jezik i glazbu, školstvo i demografiju.

Gornji kat središnjeg bastiona (iznad ulaza u Stari grad) bit će natkriven i tu će biti polivalentni prostor za dodatne sadržaje za tematske radionice, koncerte i programe, književne i plesne večeri, te izložbe. Taj se prostor nadovezuje na kafić i sanitarni čvor, suvenirnicu i internetski centar. Kafić će se nalaziti na prvom katu fortifikacije, odnosno u novoigrađenoj baroknoj zgradi replici, kao i prostor za djecu i posebno za domara.

U opremanju novog Muzeja nematerijalne baštine išlo se za zanimljivim i atraktivnim temama koje će privući i stariju i mladu publiku, posjetitelje. Maksimalno će se iskoristiti mogućnosti 3D mapping tehnologije, bit će tu hologramskih prokaza, oculus naočala za virtualnu stvarnost, zatim multimedijski ekrani, 4D doživljaji mirisa, dima, vibracija, zvukova, hiperrealistične skulpture poznatih i nepoznatih povijesnih ličnosti (zatvorenici u tamnicama), te niz zabavnih sadržaja na multi touch stolovima za mlade i djecu.

Ako se odobri projekt, sve u funkciji tijekom 2020. godine

Kada se planira završetak projekta Muzeja nematerijalne baštine, odnosno obnove fortifikacije?

– Planiramo sve završiti u 2020. godini, odnosno za tri i pol godine, dakako, uz uvjet da prođemo na natječaju, što ćemo znati za koji tjedan. Ako uspijemo, to će donijeti živost u cijeli kompleks Staroga grada. Laički rečeno, Muzej će početi ‘zarađivati’, iako mi kao javna ustanova ne možemo biti sasvim tržišno orijenitirani, moramo brinuti o svim djelatnostima MMČ-a podjednako, od čuvanja i prezentacije muzejskih postava, održavanja izložbi do muzejsko-galerijske djelatnosti i drugo. Planiramo u budućnosti ponovno uspostaviti odjel restauracije za muzejsku građu, tu su stalni poslovi, informatizacija i drugo.

Sanacija palače Staroga grada Čakovec traje već dugo, kada će biti dovršena?

– Jugoistočno krilo palače u potpunosti je statički obnovljeno, a trenutno traju radovi na statičkoj sanaciji jugozapadnog krila palače (strana prema bivšem kupalištu). Prizemlje, polukat i 1. kat su završeni, a ostaje drugi kat koji ćemo završiti iduću godinu. Potom dolazi na red sjeverozapadno krilo palače, koje ćemo statički sanirati u roku od pet godina, gdje se nalazi izložbeni salon. Godišnje uspijevamo statički sanirati po jedan kat u jednom krilu palače jer nema više sredstava, Ministarstvo kulture daje obično oko milijun kuna godišnje. Statička sanacija znači stavljanje čeličnih zatega i ojačavanje karbonskim vlaknima, što će dugotrajno riješiti probleme. Tek nakon statičke sanacije, a to u najboljem slučaju za pet godina, možemo u palaču konačno smjestiti sve stalne postave, sada se snalazimo i smješten je samo dio stalnih postava u palaču.

Muzej od 1. lipnja radi subotom i nedjeljom

Kakvo će biti novo radno vrijeme Muzeja, tu građani najviše prigovaraju?

– Novo ljetno radno vrijeme Muzeja Međimurja Čakovec bit će produženo. Od 1. lipnja ove godine Muzej će raditi od 7 do 18 sati radnim danom, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati, s time da će uz najavu veće grupe moći u Muzej i izvan toga radnog vremena. Već je postalo uobičajeno da svaki vikend dolazimo zbog najavljenih grupa i izvan radnog vremena.
Znam da su prigovori oko radnog vremena Muzeja češći, međutim, treba znati da imamo samo pet kustosa od ukupno jedanaest stalno zaposlenih, te dvoje na stručnom osposobljavanju.

Foto: zv

Ostavi komentar