NOVA DEKANOVSKA FAŠNIČKA MASKA: Ljubica Đurkin i Nada Tomašek tandem za izradu fašničkih paukova!

Nada Tomašek i Ljubica Đurkin
Nada Tomašek i Ljubica Đurkin

Udruga Florijana Andrašeca od prošle je godine uvela novu fašničku masku koja je postala glavni simbol Dekanovca. Radi se o paucima, ali onima koji donose sreću. Nisu to strašni pauci kojih se većina ljudi boje, već oni koji dolaze u ulozi zdravlja i veselja.

Prvi su puta svoje maske predstavili na 18. Podturenskom fašniku, a veseli članovi ove udruge pojavili su se na fašniku kao simbol sreće i dobrog zdravlja, a svoje maštovite odore sami su izradili i osmislili. Simbol pauka se od davnina veže za sreću, dobro zdravlje i pozitivnu energiju, pa su tako dekanovski maškori odlučili svake godine biti u takvim maskama.

Za njihovu izradu pobrinule su se kreativne ruke Ljubice Đurkin i Nade Tomašek iz Dekanovca.One su poznate kao slobodne umjetnice u mjestu, jer već godinama izrađuju ukrase i cvijeće od krep papira. Pauci su nastali gotovo slučajno.

Nada i Ljubica su prijateljice po kreativnosti

-Željeli smo maske koje će biti nove i originalne, a uostalom da ne kopiramo druge. Kako sam radila košarice za vaze, od postolja je nastala mreža, počela je priču o paucima Nada Tomašek.

Kalupe za kape je odnijela na Općinu gdje su se svi oduševili idejom o paucima sreće. Materijal su vezice za trse koje su idealne za modeliranje. Uz to vezice su obučene s crnim najlonom koji se također koristi za ukras na odorama. Konac od vune služi kao paučina.

Muškarcima smo ‘’naredile’’ da obuku crne tajice

-Nismo željele raditi od papira, jer se nikad ne zna kakvo će biti vrijeme. Ovako najlonu ne smeta kiša ni vjetar. Maska se sastoji od šešira, naočala, te dvostrane mreže, ispod toga svi smo obučeni u crno, rekla je Ljubica Đurkin.

Kao pravi pauci pletu mrežu prema pozornici gdje onda prezentiraju svoje maske. Publika ih se kako kažu ne boji, jer oni dolaze u ulozi čiste pozitive. Do sad su napravile 110 jednakih kostima, a rezerva se od prošle godine nalazi na Općini, tako da će se za sve zainteresirane pronaći kostim.

-Kostime radimo navečer kad imamo najmanje obaveze, a preko vikenda baš i ne stignemo. Posla smo se primile već na početku siječnja, tako da smo sve stigle na vrijeme. Kostime smo pripremile za naš fašnik 24. veljače, kažu Nada i Ljubica.

Osim fašnika u Dekanovcu gdje će se predstaviti i druge udruge, ne samo s područja Međimurja, pauci putuju i na glavni festival u Rijeku koji će se održati 3. ožujka.

FOTO: Dora Vadlja

 

Ostavi komentar