Nedelišće krasi velika pisanica oslikana motivima mjesta

pisanica nedelišće
Posvećenje pisanice u Nedelišću.

U ulici Matije Gupca u Nedelišću, ispred raspela kod ulaza u prostor župnog dvora prema crkvi župnik je blagoslovio Uskrsnu pisanicu.

Uskrsna pisanica na sebi ima oslikane slijedeće motive: Uskrslog Isusa, župnu crkvu Presvetog Trojstva u Nedelišću, platanu koja je zaštićena i tiskarski stroj po čemu je Nedelišće poznato.

Uskrsna pisanica je oslikana u Galeriji Bjelovar u Bjelovaru, a dovezao ju je Nikola Košir koji je bio prisutan i na blagoslovu pisanice.

Sama ideja da se postavi uskrsna pisanica je potekla od župnika Ivana Hercega. Tu ideju je podržala Općina Nedelišće  i Turistička zajednica Općine Nedelišće koje su to financijski i omogućile.

Na samom blagoslovu bilo je samo deset osoba zbog epidemioloških mjera.

Uz župnika je bio prisutan župni vikar vlč. Mladen Cikač,  ministrant i zvonar. U ime općine bio je prisutan načelnik Darko Dania i njegov zamjenik Nikola Novak i općinski vijećnik Franjo Cimerman.

Bili su prisutni i predstavnici udruga: predsjednik vatrogasne zajednice Općine Nedelišće Zlatko Marciuš, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana domovinskog rata Damir Tomšić, a u narodnim nošnjama dvoje predstavnika  KUU Seeljačka sloga Nedelišće. Sv. Augustin u 5. stoljeću spominje jaje i izlazak pileta iz ljuske kao simbol novoga života, Isusova uskrsnuća i izlaska iz groba i odatle i korijeni izrade pisanica. Župnik je na kraju svima zahvalio i na sve zazvao Božji blagoslov!

Ostavi komentar