10.1 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Naša bolnica prva u Hrvatskoj koja je uvela zdrave obroke za trudnice i rodilje!

Županijska bolnica Čakovec postala je prva bolnica u Hrvatskoj koja se uključila u certifikacijski sustav povezan s Healthy Meal Standard (HMS), s ciljem unapređenja kvalitete prehrane pacijenata.

Healthy Meal Standard (HMS) je međunarodni sustav upravljanja prehrambenim kategorijama, pružajući osiguranje da institucije u području obrazovanja, zdravstva, socijalnih ustanova, zračnih prijevoznika itd. nude hranu prilagođenu posebnim prehrambenim potrebama u sigurnom okruženju. Ovaj međunarodni standard se certificira i nositelj je zaštićenog jamstvenog žiga, koji se obnavlja svake tri godine.

U Županijskoj bolnici Čakovec, projekt je uspješno pokrenut implementacijom standarda zdravog obroka, počevši s Odjelom ginekologije i rodilišta, kako je predstavljeno na današnjem događanju. Ravnatelj Županijske bolnice, Igor Šegović, dr. med., zajedno s suradnicima, županom Međimurske županije Matijom Posavcem te voditeljima sustava Healthy Meal Standarda, nutricionisticom Dijanom Gluhak Spajić i Branimirom Spajićem, sudjelovao je u predstavljanju projekta.

Ravnatelj Šegović ističe kontinuirane napore bolnice u poboljšanju uvjeta smještaja pacijenata i radu osoblja. Naglasak je stavljen na uvođenje nadstandarda u prehrani na Odjelu ginekologije i rodilišta, što je već pozitivno odjeknulo među pacijenticama. Dr. Šegović najavljuje širenje ovog standarda na sve bolničke odjele u budućnosti.

Nutricionistica Dijana Gluhak Spajić objašnjava da sustav zdravog obroka na Odjelu ginekologije i rodilišta Bolnice Čakovec uključuje upravljanje prehrambenim kategorijama i niz koraka radi održavanja kvalitete, ističući da je prehrana u potpunosti usklađena s propisima Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Župan Matija Posavec izražava zadovoljstvo što je Međimurje opet prvo u Hrvatskoj, ovaj put s novim nadstandardom u Bolnici Čakovec. Ističe važnost zdrave prehrane kao ključnog preventivnog faktora te najavljuje mogućnost proširenja ovog modela na vrtiće i škole u regiji. Župan podržava projekt koji je započeo u svibnju i već obuhvatio oko 1000 pacijentica u sustav zdravog obroka.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Bezvremensko labuđe jezero

Labuđe jezero