Nakon što je u Međimurju potvrđen virus Zapadnog Nila ZZJZ Međimurske županije predložio preventivu

komarci-zaprasivanje
Zaprašivanje komaraca, Ilustracija

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dobili smo tek osnovne informacije o bolesti Zapadnog Nila i oboljeloj osobi u Međimurju.

Naime, uskladu s Općom uredbom o zaštiti podataka-GDPR oni ne smiju otkriti gotovo nikakve podatke o oboljeloj osobi. Međimurske novine pak su uspjele saznati da je oboljela osoba iz Domašinca.

>> Oboljeli iz Domašinca bori se za život, zbog virusa Zapadnog Nila dezinsekcija komaraca

– Prošli tjedan iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobili smo prijavu jednog potvrđenog slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila s područja Međimurske županije. Osoba je hospitalizirana. Od strane djelatnika Zavoda učinjen je epidemiološki izvid na adresu stanovanja oboljele osobe. Prilikom izvida učinjena je posjeta Općini i ambulanti obiteljskog liječnika u Općini, te su podijeljene obavijesti za pučanstvo s osnovnim informacijama o bolesti i mjerama zaštite. Obzirom na pojavu bolesti i utvrđenu prisutnost komaraca u raznim fazama razvoja predložili smo da se provedu mjere larvicidne i adulticidne dezinsekcije u radijusu od 500 m od adrese oboljele osobe, a na području cijele općine mjere dezinsekcije u okviru obveznih preventivnih DDD mjera. Ovo je prvi slučaj ove bolesti ove godine, a treći slučaj u našoj županiji unatrag 10 godina (prvi je bio 2013. godine, a drugi slučaj 2017.) – objašnjeno je iz ZZJZ Međimurske županije.

Samo mali broj zaraženih (manje od 1 %) razvit će teški oblik bolesti sa zahvaćenim središnjim živčanim sustavom (encefalitis, meningitis), tada se mogu javiti zakočenost šije, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, dezorijentacija, tremor, poremećaj svijesti… što nepohodno zahtjeva hospitalizaciju.

Veći rizik od teških oblika bolesti imaju osobe starije od 60 godina, te osobe oslabljenog imuniteta (oboljeli od malignih bolesti, dijabetesa, transplantirani bolesnici, bubrežni bolesnici…).

Ostavi komentar