NAJAVLJENA AKCIJA „POSADI I TI JEDNO STABLO”: U mjesec dana na području Čakovca bit će zasađeno čak tisuću stabala!

Sadnja drveća u Perivoju Zrinskih
Sadnja drveća na javnim prostorima Čakovca unutar akcije Posadi i ti jedno stablo

Grad Čakovec prepoznao je značaj građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća te će se na području Čakovca od 24. do 27. listopada 2019. godine, održati akcija „Posadi i ti jedno stablo“ sadnje stabala u sklopu koje će se na cjelokupnom gradskom području posaditi preko 500 mladica raznih vrsta drveća. Akcija je dio nacionalne akcije kolektivne sadnje drveća nazvane „Zasadi drvo, ne budi panj”. Planirane aktivnosti najavili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i direktor GKP „Čakom“ Čakovec Ivica Perhoč.

Stjepan Kovač i Ivica Perhoč
Stjepan Kovač i Ivica Perhoč najavili su akciju “Posadi i ti jedno stablo”

Gradonačelnik Kovač podsjetio je na sadnje provedene od 2017. do 2019. godine kada je na području Grada Čakovca (uključivo terene mjesnih odbora, čakovečkog groblja i Perivoja Zrinski) uklonjeno 231 stablo, a posađeno 185 stabala. Sada će se u akciji „Posadi i ti jedno stablo“ posaditi preko 500 stabala od kojih će većina sadnica biti visine od 1,5 m do čak 8 metara. 

– U akciju kolektivne sadnje na području Čakovca u četvrtak i petak, 24. i 25. listopada uključit će se škole i vrtići, dok će se za udruge i institucije organizirati kolektivna sadnja u danima vikenda, subotu i nedjelju 26. i 27. listopada. Na internet stranicama bit će objavljen link za prijavu i s točnim lokacijama sadnje gdje će se svi zainteresirani moći pridružiti, kazao je gradonačelnik Kovač. 

Ivica Perhoč naglasio je kako brojka od petsto stabala nije konačna jer će se i na terenima čakovečkog groblja i drugim gradskim lokacijama zasaditi van predstavljene akcije i unutar redovnih programa brige za gradsko zelenilo još oko 500 stabala, što će u konačnici značiti da će se u Čakovcu unutar mjesec dana posaditi sveukupno tisuću stabala.

Koordinatorica akcije „Zasadi drvo, ne budi panj” za Međimursku županiju je Ida Perko. Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća inicirana je s idejom da svatko može zasaditi drvo i time doprinijeti poboljšanju vlastitu životne sredine i doprinijeti borbi protiv negativnih klimatskih promjena. Predstavljanju čakovečke akcije „Posadi i ti jedno stablo“ nazočio je i Daniel Hampamer Kiga kao predstavnik FB grupe Čakovčanke i Čakovčanci te koordinatora međimurskih sudionika akcije Dana kolektivne sadnje drveća.

Daniel Hampamer Kiga
Daniel Hampamer Kiga

Javnosti je upućen apel da u ta tri dana (25. – 27. listopada)na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju ubranih sredina.

foto: rr, zv

Ostavi komentar