Najava radionice Centra dr. Rudolf Steiner: Vikend praktične biodinamike

edf

Dr. Rudolf Steiner je 1924. godine održao „Poljoprivredni tečaj“ predavanje u kojem je opisao poljoprivredno gospodarstvo kao organizam s organima: tlom, biljkama, životinjama i čovjekom. Svako gospodarstvo je dio Zemlje, a time i dio čitavog svemira. Steiner je dao znanja koja se kasnije razvijaju u praksu danas znanu kao biološko dinamičko gospodarenje. Ta metoda utemeljena je na radu s energijama. Dio toga je upotreba pripravaka u kojima su koncentrirane potrebne sile. Kako bi pripravci bili uspješni, prilikom njihove izrade postupamo točno prema naputcima dr. Steinera. Za njihovu izradu koristimo ljekovito bilje i organe životinja koje služe kao ovojnice.

Sunce toplinom opskrbljuje biljke, ono potiče njihov nadzemni rast i razvoj podzemnog korijenovog sustava. Stvaranjem i širenjem glavnog korijena i postranih bijelih korjenčića u humusno tlo korijenov sustav uzima točan omjer i količinu potrebnih mineralnih elemenata otopljenih u vodi. Pošto biljke nemaju vlastitu termoregulaciju taj proces uređuje Sunce. Novi impuls izgradnje i oživljavanja tla, te stvaranja humusa, dan je kroz biološko-dinamičke pripravke koji učinkovito unose život u tlo.

U biološko dinamičkom poljodjelstvu razlikuju se dva pripravka za prskanje (gnoj i kremen iz roga) i kompostni pripravci.

Pripravak 500 – gnoj iz roga

To je temeljni pripravak koji snažno strukturira tlo- promiče rast korijenja, pojačava mikrobiološku aktivnost koja stvara humus. Ovo nije gnojivo. To je aktivator koji potiče na razgradnju zelene gnojidbe, djeluje na duboko rahljenje tla, kako bi se tlo transformiralo iz zbijenog i neaktivnog u dobro strukturirano, humusom obogaćeno i biodinamički aktivno.

Kompostni pripravci

Predstavljaju šest pripravaka načinjenih od ljekovitog bilja stolisnika (502), kamilice (503), koprive (504), hrastove kore (505), maslačka (506) i valerijane (507), koji služe kao dodaci kompostu, gnoju, gnojovki i gnojnici. Kompostni pripravci u gnoju posreduju energijama u cilju oživljavanja tla, a biljke potiču na zdrav razvoj i stvaranje dobrog i klijavog sjemena

Centar dr. Rudolfa Steinera i ove godine organizira radionicu praktične biodinamike, odnosno iskapanja biodinamičkih pripravaka. Predviđene radionice održati će se u dvije županije: Subota 27.4.2019. – Međimurska županija, OPG Drago Senčar, Ivana Gorana Kovačića 61, LOPATINEC i Nedjelja 28.4.2019. – Varaždinska županija, OPG Vukelić, Pri gori 7, LUŽAN BIŠKUPEČKI.

Obje radionice imaju istu temu i plan rada, iskapanje pripravaka 500 odnosno gnoja iz roga, i svih ostalih biodinamičkih pripravaka za kompost.

Na radionici u Lužanu Biškupečkom očekujemo gostovanje dr. Maje Kolar, certifikatorice i savjetnice te profesionalnog managera za DEMETER Slovenija. U sklopu radionica biti će poslužen i ručak, stoga molimo prethodnu najavu na mail: [email protected] ili na telefon 040/655-612.

Centar dr. Rudolfa Steinera, stručna suradnica

Amalka Vukelić, dipl.ing.agr.

Ostavi komentar