NAJAVA: Hodnja uz Muru u nedjelju 2. veljače u Podturnu

Hodnja uz Muru_foto Davorin Mance (3)
Na Hodnju će stići i zaštitari prirode iz Austrije

Povodom Svjetskog dana vlažnih (močvarnih) staništa koji se obilježava svake godine 2. veljače, održava se već tradicionalna Hodnja uz Muru, koju organiziraju zaštitari prirode iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. Ove godine cjelokupnu organizaciju i pripremu hodnje preuzela je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s Općinom Podturen, a jedan od prvih koraka bio je obilazak terena već mjesecima ranije i planiranje najreprezentativnije rute za hodnju.

Okupljanje za hodnju bit će u nedjelju 2. veljače 2020. u 9:30 kod Društvenog doma u Podturnu, dok je početak predviđen u 10 sati. Dio puta pješačit će se kroz vrijedna prirodna i kultivirana staništa nadomak rijeke Mure, dok će dio puta ići uz sami tok Mure u okolici Podturna, u ukupnoj duljini od 10 km. Tijekom ovogodišnje hodnje koja ima moto „Vlažna staništa i bioraznolikost“, sudionici će saznati i brojne zanimljivosti o vlažnim staništima putem mobilnih poučnih tabli postavljenih ciljano za potrebe hodnje. Time se želi skrenuti pažnja hodača na aktualne prizore u prirodi, primjerice raznolikereljefne oblike, aktivnost dabra i sl.

Na polovici puta predviđena je stanka za odmor kod ribičkog doma ŠRD Šaran u Podturnu, dok će se na krajnjoj točki rute, u Društvenom domu u Podturnu, biti završno  druženje hodača. Bonus ovogodišnje hodnje bit će i mogućnost vožnje podturenskom skelom za sve sudionike! Za sigurnost hodnje brinut će HGSS Stanica Čakovec. Hodnji će se kao i uvijek pridružiti brojni ljubitelji prirode iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, a novost je što se ove godine priključuju i hodači iz Mađarske. Pridružite nam se i vi!

Donacija pri startu iznosi 50 kn po osobi.

Kontakt i najava: [email protected].

Zašto je hodnja baš 2. veljače?

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače, jer je na taj dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica, koja obvezuje zemlje potpisnice, među kojima je i Hrvatska, na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju, te predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa.

Fotografije su s Hodnje uz Muru koja se održala 2017. godine na području Općine Sveti Martin na Muri. Autor fotografija je Davorin Mance.

izvor: JU Međimurska priroda

Ostavi komentar