NAJAVA DONJI VIDOVEC: 22. i 23. rujan Dani zlata i starih zanata

Općina Donji Vidovec organizira Dane zlata i starih zanata koji će se održati 22. i 23. rujna u Hotelu Golf, Donji Vidovec. Ovom manifestacijom želimo promovirati zanate koji su obilježili život Međimuraca sve do druge polovice 20. stoljeća poput zlatarenja, čipkarenja, lončarenja.

Poseban naglasak manifestacije je na umijeću ispiranja zlata – zlatarenju u Međimurju, koje je zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. Donji Vidovec nametnuo se kao središte zlatarenje; najviše zlatara je bilo upravo iz ovog mjesta o čemu postoje arhivski dokumenti i usmene predaje posljednjih živućih zlatara. Upravo zbog povezanosti mještana Donjeg Vidovca i zlatara započeli smo projekt osnivanja Interpretacijskog centra zlatarenja koji je trenutno u tijeku, a sufinanciran je od strane Europske unije. Na području naše općine djeluje i jedina udruga koja je upisana na listu nositelja vještina ovog nematerijalnog dobra – Moto nautički klub Vidovski zlatari.

U ovogodišnjem izdanju manifestacije proširili smo je na dva dana. Prvog dana, 22. rujna 2018. u 17 sati, organiziramo okrugli stol pod nazivom Putevi zlata – jučer, danas, sutra. Na okruglom stolu želimo potaknuti dijalog o daljnjim koracima u razvoju ove vještine kao brenda Donjeg Vidovca i Međimurja, istraživanjima povijesti zlatarenje i konteksta odvijanja samog zlatarenja te povezanosti s turističkim, gospodarskim i kulturnim sektorom. Okrugli stol je organiziran u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, a moderirat će ga kustosica etnografskih zbirki Janja Kovač.

Ljubazno Vas molimo da nam potvrdu sudjelovanja javite do utorka 18. rujna 2018. godine na mail adresu [email protected], telefonski broj 040/615-105 ili na mobitel 098 818 413 (načelnik Josip Matulin).

 

Ostavi komentar