6.1 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Na Zalešću u Murskom Središću na proslavi Praznika rada sve vrvilo od ljudi

Zalešće je postalo omiljeno izletište građana Murskog Središća i okolice. Zelena površina i ribnjak kao stvoreni su za odmor. Tradicionalno u organizaciji Grada Mursko Središće ovdje se za sve građane koji dođu na Zalešće dijeli besplatni grah, a članovi ribolovnog društva pak pripremaju pohane ribe i krumpir salatu po popularnim cijenama.

Iz godine u godinu na Zalešću se okuplja sve više građana. A povećava se i količina graha koja se priprema. Glavni kuhar bio je Rudi Mesarić,  ali uz brojne pomoćnike na njegovoj pripremi. Otkrio nam je kako je prirpemiti grah u 600 litara velikom kotlu, jer se ove godine po prvi put kuhao u tako velikoj posudi.

– Pripreme za proslavu Praznika rada su trajale dva, tri dana. Skuhali smo oko 600 litara graha, a to ispadne oko 1200 porcija graha. Počeli smo s pripremanjem graha dan ranije, jer smo morali malo i isprobavati za pripremu tako velike količine. Bilo je to iskušenje i za mene,  jer smo do sada kuhali u kotlu od 200 litara. Ovako veliki kotao poslužit će nam za pripremu jela i za razna druga događanja u gradu, pojasnio je Mesarić.

– Za 1200 porcija pripremili smo100 kilograma luka, 150 kilograma graha i oko 150 kilograma različitih vrsta mesnih  sastojaka: carskog mesa, vratine i kobasica. U pripremi je sudjelovala i Udruga žena, njih 12 i još k tome 4 kuhara. Oko 6 sati bilo je potrebno za neposrednu pripremu toliko namirnica, a mi kuhari smo takoreći cijelu noć kuhali da bi grah bio na vrijeme kuhan. Službeno je podjela trabala početi od 11 sati, ali okupljanje građana je počelo već oko devet sati, tako da je prije 11 sati već Zalešće bilo puno, a i stalno su pristizali novi građani, koji vole duže spavati. Ove godine je povećan broj stolova kako bi bilo što više mjesta za sjedenje, ali i taj novo priređeni prostor se popunio.

Jednako velik interes pobudila je i ponuda riba koje ribiči  peku u dubokoj masnoći (ulju). Ribiči su pripremili oko 80 kilograma očišćenih i na komade narezanih riba: tolstolobika i šarana. Od toga prirede oko 300 porcija riba s krumpir salatom. Koliko god pripremili, redovito se traži  porcija više.  Bez obzira na najavu termina podjele, ljudu dođu ranije u želji da ne ostanu bez svoje porcije. Očito da mnogi vole velike gužve, jer se na takvim događnjima pruža prilika za susrete s prijateljima i poznanicima koje u svakodnevnoj žurbi nemamo tako često prilike sresti. Oko 11 sati građanima se pridružio i gradonačelnik Dražen Srpak sa suprugom Ružom.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE